23 Мај, 2024
0.0299

НА ЕДНА ПЛАНИНА ВО СОСЕДСТВОТО ИМА ЗЛАТО ЗА ПОЛА ЕВРОПА: Стрикленд Металс влезе во „профитабилната српска игра за злато“

Објавено во: Финансии, Балкан 19 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Стрикленд Металс влезе во „профитабилната српска игра за злато“ откако издвои 37 милиони долари за да го купи проектот Рогозна, кој може да се пофали со огромен ресурс од 5,44 милиони унци златен еквивалент (околу 170 тони), објавија австралиските медиуми. Австралискиот гигант Strickland Metals Limited се занимава со откривање на минерализирани системи од „светска класа“ со фокус на злато и бакар.

Според медиумите, за проектот за злато Рогозна, Strickland Metals веќе потпишала обврзувачки купопродажен договор со ISIHC Ltd, филијала на Ibaera Capital Fund LP. Договорот подразбира стекнување на целиот капитал на Betoota Holdings Ltd, сопственик на Златна Река Ресорсис, кој е сопственик на проектот Рогозна.

Според медиумите, проектот Рогозна се наоѓа во глобално важниот металоген појас Тетијан во Србија и има одличен потенцијал да прерасне во едно од најголемите неразвиени наоѓалишта на злато во светот. Вклучува четири дозволи за истражување кои покриваат околу 184 квадратни километри во рударскиот басен Трепча во јужна Србија.

Минералниот ресурс вклучува и 214.000 тони бакар и 364.000 тони цинк и има дополнителен значаен потенцијал за истражување и можности за проширување на ресурсите кои допрва треба да се истражат, вклучувајќи многу силен потенцијал за значителна минерализација на порфирен бакар и злато.

- Воодушевени сме што можеме да го објавиме купувањето на големиот проект Рогозна, што е еквивалентно на 5,44 милиони унци злато - изјави извршниот директор на австралиската компанија, Ендрју Бреј. Тој додаде дека Strickland Metals има исклучително силна готовинска позиција за компанија за истражување и дека Rogozna претставува совршена можност да испорача значителна дополнителна вредност за акционерите во Strickland.

Вкупните трошоци за стекнувањето од околу 37 милиони долари ќе се комплетираат пред се преку емисија на акции на компанијата со рок на чување од 18 месеци, а првиот дел од 750.000 долари од куповната цена е веќе исплатен. По завршувањето на аквизицијата, купопродажниот договор ќе овозможи издавање на нешто помалку од 380 милиони акции по цена од 9 центи по акција.

„Го гледаме проектот како што нуди огромна моќ за брзо подобрување на околината за цената на златото“, рече Бреј.

Планови за дупчење

По завршувањето на аквизицијата, Стрикленд има намера веднаш да преземе истражно дупчење во секое од четирите дефинирани наоѓалишта, фокусирајќи се на зони на висококвалитетна минерализација и нови откритија. Кампањата за дупчење на дијаманти од 60.000 метри ќе се спроведува до крајот на 2025 година, а компанијата има намера да користи најмалку три дупчалки со дијаманти, со дупчење на примарни цели на локациите Шанац, Меденовац, Градина и Кањонот Бакарни.

- Според нас, проектот има потенцијал да прерасне во едно од најголемите неразвиени наоѓалишта на злато на глобално ниво (со значителен удел на бакар и цинк) - рече Бреј. - Неверојатната предност што ја нуди Рогозна од веќе импресивната база е нешто што е прилично ретко во оваа индустрија - потенцијалот за значителна минерализација на порфирен бакар и злато надвор од главните потенцијални области може да биде огромен бонус додека се развиваат програмите за истражување - додаде тој.

Според него, Србија е добро организирана земја со воспоставена рударска јурисдикција и во моментов е втор најголем производител на бакар во Европа. – Дополнително, голем број светски компании имаат значајни проекти во Србија, меѓу кои BHP Billiton, Rio Tinto, Vale, Zijin Mining, Kinross Gold и Dundee Precious Metals – додаде Бреј.

Со аквизицијата, компанијата ќе направи промени во одборот и менаџерскиот тим, кои вклучуваат предложено назначување на Пол Л'Херпиер од Ibaera за извршен директор и Џон Хронски, еден од водечките австралиски геонаучници, како неизвршен директор по завршувањето на трансакцијата. . Ендрју Бреј ќе се повлече од функцијата извршен директор, но ќе остане консултант.

- И двајцата се многу запознаени со проектот, бидејќи се тесно вклучени во неговиот развој од 2019 година - рече Бреј и додаде дека во проектот е вклучен и „исклучителен тим“ од 22 српски членови.

„Таму има благородни метали за половина Европа“

Да потсетиме, уште во 2009 година домашните медиуми објавија дека експерти од неколку странски компании, кои го истражувале просторот на Нови Пазар, тврдат дека целата планина Рогозна лежи на бакар, сребро и злато и дека таму има благородни метали за половина. на Европа.

Пред тоа, Рогозна ја истражувале и експерти од белградскиот Геозавод, кои само на локалитетите Меденовац и Каравансалија пронашле резерви од околу 40 милиони тони руда на бакар, сребро и злато, објави тогаш Новости. Процентот на метал во рудата се движи од 1,2 до 1,6%, што е подобро отколку во Бор.

Приказната за Рогозна како богато наоѓалиште на злато се засили во 2018 година, кога Министерството за рударство и енергетика и ја издаде првата дозвола за рударско истражување на падините на Рогозна на компанијата Златна река.

Курир.рс

Можеби ќе ве интересира

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна