18 Јули, 2024
0.0249

НА ПРОДАЖБА И ТОА МАЛКУ ШТО ОСТАНА ОД ВРЕМЕТО НА ЈУГОСЛАВИЈА: Се нудат два авиони, делови, инвентар и опрема за 4,9 милиони евра од југословенската авиокомпанија

Објавено во: Финансии, Балкан 13 Јуни, 2024

Добивај вести на Viber

Стечајниот управител на „Монтенегро ерлајнс“ (МА) Милан Радуловиќ објави продажба на имотот на поранешната национална авиокомпанија во вкупна вредност од 4,9 милиони евра.

Откако на крајот на минатата година беа продадени два авиони Фокер Ф 100, најавена е продажба на уште два по цени од 72.200 евра за авионот 40-АОТ и 65.900 евра за авионот 40-АОК.

Минатиот пат компанијата „Хаштег Хаштег“ од Топола, Србија купи авион 40-AOP за 145.000, како и четири мотори за 705.000 евра. Вториот авион „Fokker F 100“ авион - AOL го купи холандската компанија Airline Fleet Support (AFS) за 85.000 евра. Тогаш возниот парк од 41 возило бил продаден за 115.100 евра на фирмата „Лалатовиќ травел“ од Будва. Останатите средства, инвентар, угостителска опрема, компјутерска опрема и канцелариски мебел не го привлекоа вниманието на купувачите.

Овој пат компјутерска опрема се продава за 2.049 евра, канцелариски мебел за 1.700 евра, а инвентар и угостителска опрема се нуди за 19.400 евра. Стечајниот управник за прв пат објави продажба на алат по цена од 186.100, делови за „фокерот“ за 2,5 милиони евра, делови за „ембраер“ за 1,9 милиони евра и контејнери и агрегати по цена од 70.100 евра. Сите цени се без ДДВ.

Понудите може да се поднесуваат до 1 јули, а ќе бидат отворени на 8 јули во Стопанскиот суд. Понуда може да поднесат правни и физички лица од земјата и странство кои уплаќаат депозит во висина од десет проценти од цената на имотот за кој се заинтересирани.

Правилата за оглас предвидуваат дека избраниот купувач е должен да ја плати куповната цена во рок од 15 дена од денот на донесувањето на одлуката за избор на купувач и да склучи договор со стечајниот управник. Во спротивно, тој го губи статусот на купувач и правото на враќање на депозитот, а управителот има право да го склучи договорот со следниот понудувач чија понуда е веднаш над највисоката.

Стечај во „Монтенегро ерлајнс“ е воведен на 28.04.2021 година на барање на Управата за приходи и Царина, по 24 години работење. Признаени се побарувања од 33,8 милиони евра, од кои најмногу 17,3 милиони евра се на вработени.

Курир.рс

Можеби ќе ве интересира

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Генерали Инвестментс: Зелено, те сакам зелено…

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

Одлука на Народната банка: Од август 2025 година стапката на противцикличниот заштитен слој на капиталот ќе изнесува 1,75 отсто

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА ЗНАЧАЈНО СЕ „СТЕГНА“ - загубата се претвори во добивка од над 800 илјади евра, еве какви се плановите

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

ТАЈНАТА СОСТОЈКА НА ОЗЕМПИК ВО ТРКА ЗА ОСВОЈУВАЊЕ НА ПАЗАР ОД 100 ИЛЈАДИ ЕВРА: Се бори за водечка позиција

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

КЛИМА УРЕДИТЕ ПУШТЕНИ НА НАЈЈАКО: Еве која температура е погубна за сметките

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

ДУРИ 1.500 ЕВРА ЗА КЕЛНЕР ВО ГРЦИЈА, ИСТО ТОЛКУ ЗА ЧИСТЕЊЕ ВО ХРВАТСКА, ОД 800 ЕВРА ЗА СОБАРКИ ВО ЦРНА ГОРА: Еве колкава плата може да земете како сезонски работник во некоја од земјите на Балканот

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

МАЛА БАНКА, АМА „ТЕХНИЧАРКА“, ПЛАТЕНИ 100 ИЛЈАДИ ЕВРА ЗА НЕЈЗИНИТЕ АКЦИИ ЗА ЕДЕН ДЕН - кој купува од ТТК Банка

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

ДОЛАРОТ ЗАЈАКНА, РАСТ И НА АМЕРИКАНСКИТЕ БЕРЗИ: пресврт на пазарите, нафтата поевтинува, еве ги деталите

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа

АКЦИИТЕ НА МЕДИУМСКАТА КОМПАНИЈА НА ДОНАЛД ТРАМП ПОРАСНАА ЗА 50 ОТСТО ПОСЛЕ АТЕНТАТОТ - причина се зголемените очекувања за победа