22 Септември, 2019
0.0295

На што да внимавате кога барате работа во странство?

Објавено во: Финансии 19 Август, 2019

Работа во странство и висока плата - оваа мисла може да биде примамлива, но мора да се внимава. Но, како да откриеме измама? Ако работодавачот одбие личен состанок или претпочита да зборува само во јавност, тогаш ова е јасен сигнал за можна измама.

Исто така, не е препорачливо да потпишете договор на странски јазик што не го разбирате. Не тргнувајте за странство, на работа, без да имате договор.

Исто така, потребно е да се испита дали компанијата е регистрирана во агенцијата за вработување. Привремените фирми немаат право да бараат такса во која било форма. Трошоците за превоз и сместување исто така мора да се договорат однапред.

И многу поопасни намери можат да бидат скриени зад работно место во странство. Ако барателите на работа ги чуваат вашите лични документи, тогаш ова е сигнал дека може да спаѓате во шема на трговија со луѓе заради вработување.

Затоа проверете ги торбите пред да ги закопчате куферите.


Можеби ќе ве интересира

Потпишан договор со ЕБОР од 13 милиони евра за изградба на електронски систем на наплата долж Коридор VIII

Потпишан договор со ЕБОР од 13 милиони евра за изградба на електронски систем на наплата долж Коридор VIII

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Виктор Димовски прв владин директор со коефициент 4 и со поголема основна плата од Рашковски, Лукаревска, Китанов....

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како од една билка овој Србин направил бизнис вреден злато

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

Како е да се живее во Норвешка: Плата од 2.500 евра, но државата веднаш зема 35 проценти

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен

ЌЕ ДОБИЕТЕ 25 000 ЕВРА ДА СЕ ПРЕСЕЛИТЕ ОВДЕ: Понудата е од соништата, а регионот прекрасен