10 Јули, 2020
0.0440

На земјите во развој им треба економско закрепнување, советува Светска банка

Објавено во: Економија, Корона Вирус 03 Јуни, 2020

Државите треба да работат на економско закрепнување, советува Светската банка. 

Земjите е треба да го зголемат и зачуваат човечкиот и материјалниот капитал. 

Ова особено е важно за земјите во развој.  Треба да се преземат краткорочните мерки, преземени како одговор на решавање на итните здравствени вонредни состојби и обезбедување на основни јавни услуги. 

Треба да се воведат мерки за подобрување на управувањето и деловното опкружување, да се зголеми обемот и резултатите од инвестициите во образованието и јавното здравство.

Годинава околу 60 милиони луѓе ќе бидат втурнати во екстремна сиромаштија.

Економијата треба да закрепне по последиците од пандемијата на коронавирусот. 

Најновите податоци на Евростат покажуваат дека во ЕУ и еврозоната пораснал бројот на невработени.  Најмногу страдаат младите. Најголем број млади останале без работа во Шпанија, Франција и Италија. 

Можеби ќе ве интересира

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

Кои се најуспешните компании во Кавадарци?

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

МАСОВНО КУПУВААТ ИМОТИ: Словенците го „окупираа“ хрватското крајбрежје

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

Еве каде можете да ги искористите ваучерите за туризам

СТРАВ КАЈ ГЕРМАНЦИТE: Секоја петта компанија е во ризик

СТРАВ КАЈ ГЕРМАНЦИТE: Секоја петта компанија е во ризик

МЕРКИТЕ ГИ ПОЧИТУВАВМЕ, НО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ СИТЕ ВРАБОТЕНИ И НА ПАУЗА И ВО ТОАЛЕТ - Димитров за заболените во „Мода“ Свети Николе

МЕРКИТЕ ГИ ПОЧИТУВАВМЕ, НО НЕ МОЖЕТЕ ДА ГИ КОНТРОЛИРАТЕ СИТЕ ВРАБОТЕНИ И НА ПАУЗА И ВО ТОАЛЕТ - Димитров за заболените во „Мода“ Свети Николе

Колку работодавци и работници добиле финансиска поддршка за три месеци?

Колку работодавци и работници добиле финансиска поддршка за три месеци?

Ќе биде ли дел од идна влада: Нина Ангеловска даде отчет за сработеното (ВИДЕО)

Ќе биде ли дел од идна влада: Нина Ангеловска даде отчет за сработеното (ВИДЕО)

Македонија со најповолна бизнис-клима во регионот

Македонија со најповолна бизнис-клима во регионот

„Фејсбук“ повеќе не ги крие бројките: Заев, Касами, СДСМ и Левица едни од најактивните клиенти

„Фејсбук“ повеќе не ги крие бројките: Заев, Касами, СДСМ и Левица едни од најактивните клиенти