07 Август, 2020
0.0367

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

Објавено во: Економија, Корона Вирус 04 Јуни, 2020

Eвропјаните помалку трошеле во месец април годинава. 

На месечно ниво ова е најголем пад по 1999 година, а на годишно ниво најголемо опаѓање по 2013 година. 

Ова може да се види од статистичките податоци. Продажбата на мало во еврозоната се намалила за 11,7 проценти.

Се намали куповната моќ скоро на сите производи, а тука спаѓаат и храната и пијалоците. 

Продажбата опадна за 11,7 проценти во април во однос на претходниот месец и за 19,6 проценти на годишно ниво, соопшти денеска агенцијата за статистика на Европската унија – Евростат.

Ова е најголемата стапка на опаѓање на месечно ниво во серијата статистички податоци на Евростат кои датираат од 1999 година 

Во април во многу европски земји имаше ограничување на движењето. 

Најголем пад на малопродажбата во 2013 година беше забележан во Шпанија, за 6,9  отсто, потоа во Cловенија 3,6, во Романија 3,1 отсто. 

Можеби ќе ве интересира

Туристичките работници испорачаа ултиматум до Филипче

Туристичките работници испорачаа ултиматум до Филипче

ТРОШОЦИ ЗА ЖИВОТ: Поевтинил зеленчукот, а поскапел лебот, цигарите, сувото овошје

ТРОШОЦИ ЗА ЖИВОТ: Поевтинил зеленчукот, а поскапел лебот, цигарите, сувото овошје

Поради „златната треска“ цената на златото ќе стигне до 3.000 долари

Поради „златната треска“ цената на златото ќе стигне до 3.000 долари

33.265 ДЕНАРИ: Toлку чини синдикалната минимална кошница

33.265 ДЕНАРИ: Toлку чини синдикалната минимална кошница

ДЕНЕСКА Е ПОСЛЕДЕН РОК ЗА ЕРБАП ГАЗДИТЕ - ќе има ли затвор ако нема плата

ДЕНЕСКА Е ПОСЛЕДЕН РОК ЗА ЕРБАП ГАЗДИТЕ - ќе има ли затвор ако нема плата

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

НОВ РЕКОРД: Скокна цената на златото

Зошто „паѓа“ доларот?

Зошто „паѓа“ доларот?

Кој плати 1,8 милиони евра за 21 отсто од акциите во „Скопски пазар“?

Кој плати 1,8 милиони евра за 21 отсто од акциите во „Скопски пазар“?

ИутеКредит и Нептун со ново иновативно решение за онлајн шопинг

ИутеКредит и Нептун со ново иновативно решение за онлајн шопинг