23 Март, 2018
0.1225

НЕ ПОМИСЛУВАЈТЕ ДА БАРАТЕ РАБОТА ТАМУ: Ова се земји со најлоши услови за странски работници

Објавено во: Финансии 11 Март, 2017

Работата во странство често е доходовна и Најпосакувана од многу специјалисти. Но освен плаќањето многу други фактори го одредуваат изборот на земја, каде што човек може да живее и работи.

InterNations, најголемата во светот мрежа за луѓе кои живеат и работат надвор од својата земја, направи истражување меѓу 14 300 странски специјалисти од 174 националности кои живеат во 191 земји во светот. Тие ги оцениле земјите во кои работат, според 43 различни аспекти на скала од 1 до 7.

Индексот ги зема предвид индикаторите како можности за трошење на слободното време, лична среќа, патување и транспорт, здравство и благосостојба, безбедност и сигурност.

Еве ги 19-те земји, каде што условите за живот на странците се најмногу неприфатливи:

19. Кина

И покрај зголемениот економски просперитет, Кина е место каде што западните државјани тешко се навикнуваат заради сосема различната култура и јазик. Земјата се рангира лошо во областите на здравството и благосостојбата, на 64-то место од 67 земји.

18. Филипини

Владеена од контроверзниот претседател Родриго Дутерте, земјата не обезбедува добри можности за патување и транспорт на странските експерти. Слаби се и резултатите за здравство и благосостојба.

17. Уганда

Главниот град на Уганда е место со широка дијаспора на странци, но земјата како целина не обезбедува добри можности за странците.

16. ЈАР

Насекаде тука се зборува англиски, па за странците не е тешко да се прилагодат на локалните. Но сепак тука тие не се чувствуваат безбедно, а земјата е на 65-то место од 67 земји во безбедност.

15. Украина

Речиси во сите категории земјата се рангира назад.

14. Ирска

Ова е можеби најразвиена држава, која се најде во рангирањето и единствената од Западна Европа.

13. Катар

Емиратите имаат повеќе ултра богати локални жители, но поделбата според богатството во земјата е доста забележително. Странските работници се жалат на недостаток на можности за забава - земјата е на 64-то место од 67.

12. Перу

Перу е втората најлоша земја за странци во Јужна Америка, главно поради несигурноста. Според овој показател земјата е на 59-то место од 67.

11. Казахстан

Земјата се рангира слабо по можности за забава и слободно време, како и показателите здравство и благосостојба.

10. Индонезија

Една од најпознатите населени земји во светот, Индонезија е со лоши транспортни врски, според странците. Рангирана на 60-то место по тој показател од 67 земји.

9. Кенија

Иако е рај за британски работници, земјата е на пониска позиција по квалитет на живот поради слабото ниво на безбедност. Само три земји се претставуваат лошо.

8. Индија

Со население од над 1 милијарда, од кои повеќето живеат во крајна сиромаштија, но и со брзо растечка економија, земјата е сериозен играч на меѓународната сцена. Сепак странските работници не оценуваат висок квалитет на живот тука, како и повеќето лоши можности за забава и лошото здравство.

7. Танзанија

Земјата е на 65-то место од 67 по квалитет на здравството, благосостојба и патување и транспорт.

6. Бразил

Земјата е на последно место во индексот за безбедност. Киднапирањата и вооружените напади се широко распространети во големите градови.

5. Саудиска Арабија

Со значајна нафтена индустрија, Саудиска Арабија привлекува доста странски работници. Многу од нив сепак го истакнуваат недостатокот на можности за забава и оценуваат среќата на ниско ниво. Во овие индикатори земјата е 66-та од 67.

4. Египет

Земјата е на 60-то место по 4 од основните критериуми, а по можности за забава е на 48-то место.

3. Кувајт

Кувајт може да е една од најпросперитетните нации, но тоа не пренесува во добар квалитет на живот за странските специјалисти тука. Земјата се рангира на последно место по можности за забава и лична среќа на испитаниците.

2. Мозамбик

Мозамбик се рангира на 66-тото место според критериумите патување и транспорт и здравство и благосостојба, и 63-а по безбедност и сигурност.

1. Нигерија

Со неконтролираниот тероризам, економија која стагнира и мизерна инфраструктура, Нигерија е земја со најлош квалитет на живот за странски работници. Од сите земји таа е на последно место на табелата по патување и здравството, и на претпоследното (66-то) за безбедност .

Можеби ќе ве интересира

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

По големиот пик МБИ10 индексот паѓа цела недела

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Колку акции се истргуваа на ЗК Пелагонија за половина милион денари

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

Платата не е лоша, но никој не сака да ја работи оваа работа

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

СРБИТЕ ПРЕСМЕТАА: Еве што можат да купат за 10 динари

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

Кој презеде акции од Комерцијална банка вредни 18 милиони евра?

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ГЕРМАНЦИТЕ СЕ ПЛАШАТ: И ЕУ може да посегне по одмазда

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

ПОКАЧУВАЊЕ: Ако директорите добијат повисоки плати, истото ќе важи и за работниците

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

МИЛИОН ДОЛАРИ: Толку пари доби најдобрата учителка на светот

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати

РАБОТА ВО НОРВЕШКА: Да го имаат она што го имаме, би биле најбогати