20 Јуни, 2024
0.0299

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

Објавено во: Финансии 22 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Висок функционер на Либералите (ФДП) кои се пријателски на бизнисот, една од трите владејачки партии во Германија, бара да се укине правилото за осумчасовна работа.

„Треба да го укинеме дневниот лимит за работа и да го поставиме само неделниот лимит“, изјави Лукас Келер за уредувачката мрежа Германија. „Затоа мораме да го модернизираме законот за работно време“, додаде тој.

Според Келер, осумчасовниот работен ден е „фосилизирана догма од времето кога стравот од експлоатација бил огромен“. Времињата се сменија, истакна тој.

„Законот за работно време доаѓа од свет во кој немаше работа од дома. Ретко кој се придржува до оваа осумчасовна догма во текот на својот работен ден“, изјави заменик-шефот на пратеничката група на ФДП во Бундестагот.

Келер сугерираше дека првично се замисливи промени во секторите со силни колективни договори, како што се хемиската индустрија, пазарот за пратки и логистиката.

Ова е можно и во ИТ индустријата и други професионални полиња со опции за работа од дома. Промените, вели тој, можат да ја забрзаат трансформацијата на економијата.

Треба да се релаксираат и законски пропишаните паузи и одмори, рече либералот.

„Не треба повеќе да наметнуваме строги прописи“, посочи тој, додавајќи дека многу луѓе веќе работат за време на паузата за ручек за да можат порано да си одат дома. Други подоцна, вели тој, навечер повторно седнуваат пред компјутер за попладне да одат во парк со своите деца.

„Многу луѓе всушност го прекршуваат законот за работно време бидејќи тоа им го олеснува животот. Оваа флексибилност повеќе не треба да биде нелегална“, рече Келер.

Треба да се размислува, заклучи, и за ублажување на прописите за работното време во текот на седум дена, кое сега е максимум 48 часа.

Блиц.рс

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

ДРЖАВНИ ПАТИШТА УБЕДЛИВО НА „ТРОНОТ“: државата гарантира, претпријатијата се задолжуваат

ДРЖАВНИ ПАТИШТА УБЕДЛИВО НА „ТРОНОТ“: државата гарантира, претпријатијата се задолжуваат

ВЕТУВАЊЕТО „СВЕТ БЕЗ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ“ ЌЕ ПОЧЕКА: Новиот извештај покажува колку инвестирале земјите во „оружјето на смртта“

ВЕТУВАЊЕТО „СВЕТ БЕЗ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ“ ЌЕ ПОЧЕКА: Новиот извештај покажува колку инвестирале земјите во „оружјето на смртта“

ЕВЕ КОЛКАВИ НАДОМЕСТОЦИ ЌЕ ЗЕМААТ ЧЛЕНОВИТЕ НА НАДЗОРЕН ОДБОР - Стопанска банка Скопје ги утврди износите

ЕВЕ КОЛКАВИ НАДОМЕСТОЦИ ЌЕ ЗЕМААТ ЧЛЕНОВИТЕ НА НАДЗОРЕН ОДБОР - Стопанска банка Скопје ги утврди износите

„ПОБРЗО И ПОЕВТИНО ПЛАЌАЊЕ ВО ЕВРА ЗА ГРАЃАНИТЕ И КОМПАНИИТЕ“: Величковски од Народната банка за интеграцијата во СЕПА

„ПОБРЗО И ПОЕВТИНО ПЛАЌАЊЕ ВО ЕВРА ЗА ГРАЃАНИТЕ И КОМПАНИИТЕ“: Величковски од Народната банка за интеграцијата во СЕПА

ПОСКАПУВААТ УСЛУГИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА БЕРЗА - според новиот тарифник компаниите со повисока пазарна капитализација ќе плаќаат многу повеќе

ПОСКАПУВААТ УСЛУГИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА БЕРЗА - според новиот тарифник компаниите со повисока пазарна капитализација ќе плаќаат многу повеќе