15 Април, 2021
0.0321

Пандемијата го скрати животниот век во Европа

Објавено во: Свет, Корона Вирус 07 Април, 2021

Евростат констатира дека пандемијата го скрати очекуваниот животен век во Европа. 

Во повеќето земји-членки, мажите се нешто повеќе погодени во однос на скратувањето на животниот век.

Најголемо намалување на очекуваниот животен век е забележано во Шпанија, 1,6 години помалку, потоа во Бугарија, 1,5 година, Литванија, Полска, Романија, 1,4 години помалку. Во Хрватска се очекува пократок животен век за 0,8 години, од 78,6 на 77,8 години. Во Данска и Финска се очекува малку подолг животен век од 0,1 година.

Од 1960-тите, очекуваното траење на животниот век се зголемува за две години во една декада. Сега пак  има стагнација и намалување во неколку земји-членки.

foto freepik

Можеби ќе ве интересира

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

НЕГИРАШЕ ДЕКА ПОСТОИ КОРОНА ВИРУСОТ: Познатиот норвешки теоретичар на заговор, Гардер почина токму од оваа болест

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Колку побрзо Европа преземе акција за намалување на штетите од цигарите толку подобро за јавното здравје

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

Huawei соработува со партнери за да го олесни паметното земјоделство во Швајцарија

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

ЛОША ВЕСТ ОД МОДЕРНА: Нема да може да го забрза производството на вакцини во следните месеци

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Индиски град се затвора од полноќ по денешниот црн рекорд

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Државите во ЕУ се согласни да се патува со ковид пасоши

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

Во Европа се нудат 1.1 милијарда дози вакцини на црниот пазар

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

МУТАЦИИТЕ НЕКОНТРОЛИРАНО СЕ ШИРАТ: Бразилскиот сој го има во 52 земји

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија

ДАЛИ МОЖЕ ДА СЕ МЕШААТ РАЗЛИЧНИ ВИДОВИ ВАКЦИНИ ЗА ПРВАТА И ВТОРАТА ДОЗА - во Британија тоа го испитува голема студија