01 Декември, 2023
0.0263

ПРОГРАМЕРИТЕ УБЕДЛИВО НА ВРВОТ - Отскокнуваат од останатите плати во земјава: Еве ја листата на највисоки примања

Објавено во: Финансии 21 Септември, 2023

Добивај вести на Viber

По објавата на последните податоци за платите во Македонија, анализата на примањата на работниците во нашата земја, покажуваат дека програмирите и понатаму отскокнуваат од средината. 

Вработените кои спаѓаат во секторот компјутерско програмирање, консултантски исродни дејности се убедливо на врвот, дополнително што притоа имаат плати кои се значително повисоки од останатите плати кои важат за повисоки примања во земјава. 

Меѓу топ пет најплатените професии покрај програмерите се и научните дејности, производители на машини, оние во финансискиот и правниот сектор. 

За потсетување Државниот завод за статистика вчера објави дека просечната нето плата во земајва во месец јули инесувала 36.286 денари. Иако на годишно ниво има раст, таа сепа е помала отколку во јуни и во мај месец годинава. Имено, во месец јуни годинава просечната плата изнесувала 36.527 денари, додека пак во мај 36.465 денари. 

Еве ја листата на највисоки плати во Македонија согласно последните податоци на Државниот завод за статистика: 

- Компјутерско програмирање, консултантски и сродни дејности                       91.970 ден.

- Останати стручни, научни и технички дејности                                                     61.687 ден.

- Производство на машини и уреди, неспомeнати на друго место                       60.198 ден.

- Финансиско-услужни дејности, освен осигурување и пензиски фондови        53.262 ден. 

- Правни и сметководствени дејности                                                                         52.738 ден.

Управувачки дејности; советување во врска со управувањето                         51.832 ден.

Маркетинг (реклама и пропаганда) и истражување на пазарот                        50.065 ден.

- Вадење на руди на метал                                                                                             48.296 ден.

- Дејности на организации врз база на зачленување                                             48.282 ден.

- Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација                   46.918 ден.

П.О.

* Наградата се доделува на котирано друштво, избрано со гласање преку онлајн анкета на веб страниците на Берзата и интернет порталот „Фактор“, кој е партнер на Берзата во доделувањето на оваа награда. Гласањето се врши паралелно на двете веб страници и акцијата на издавачот што ќе има најмногу гласови од двете анкети збирно, ќе биде прогласена за Акцијата на годината по избор на јавноста за 2023 година.
Предмет на анкетата е листа од десет котирани акции, избрани врз основа на остварениот промет и транспарентноста во нивното работење.

Можеби ќе ве интересира

ЗОРАН ЈОВАНОВСКИ ДОБИ НОВ ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ - и натаму ќе биде член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка

ЗОРАН ЈОВАНОВСКИ ДОБИ НОВ ЧЕТИРИГОДИШЕН МАНДАТ - и натаму ќе биде член на Надзорниот одбор на НЛБ Банка

„CREDIT SUISSE“ ИМА ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СО НАЈМНОГУ МИЛИОНЕРИ: Македонија ја нема, а еве кои балкански земји имаат богашати

„CREDIT SUISSE“ ИМА ЛИСТА НА ЗЕМЈИ СО НАЈМНОГУ МИЛИОНЕРИ: Македонија ја нема, а еве кои балкански земји имаат богашати

НЕКОЈ ПОВТОРНО КУПУВА АКЦИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА - кај кого заврши малиот пакет од половина процент за 67 илјади евра

НЕКОЈ ПОВТОРНО КУПУВА АКЦИИ ОД СТОПАНСКА БАНКА БИТОЛА - кај кого заврши малиот пакет од половина процент за 67 илјади евра

САМИТОТ НА „ОБСЕ“ ГО НАЛУТИ ПРИВАТНИОТ СЕКТОР: Кој ќе ни надомести за неработниот ден?

САМИТОТ НА „ОБСЕ“ ГО НАЛУТИ ПРИВАТНИОТ СЕКТОР: Кој ќе ни надомести за неработниот ден?

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИВААТ ОД 1.500 ДО 3.000 ДЕНАРИ ПЛУС - Дел од антикризните мерки насочени и кон најстарите жители

ПЕНЗИОНЕРИТЕ ЌЕ ДОБИВААТ ОД 1.500 ДО 3.000 ДЕНАРИ ПЛУС - Дел од антикризните мерки насочени и кон најстарите жители

НА 16 ГОДИНИ СТАНА САМ СВОЈ ГАЗДА: Овој тинејџер е овчар, има 150 овци и не планира да смени професија

НА 16 ГОДИНИ СТАНА САМ СВОЈ ГАЗДА: Овој тинејџер е овчар, има 150 овци и не планира да смени професија

СЕРИОЗНА КРИЗА ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин тешко дека може да најде излез- Шолц предизвика големи проблеми

СЕРИОЗНА КРИЗА ВО ГЕРМАНИЈА: Берлин тешко дека може да најде излез- Шолц предизвика големи проблеми

ОФИЦИЈАЛНО Е: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

ОФИЦИЈАЛНО Е: Издадена 22-та емисија Обврзници за денационализација на износ од 4,5 милиони евра

ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ЗЕМЕТЕ КРЕДИТ ВО ГЕРМАНИЈА И НЕ ГО ВРАЌАТЕ: Казната не можете ни да ја претпоставите!

ЕВЕ ШТО ЌЕ ВИ СЕ СЛУЧИ АКО ЗЕМЕТЕ КРЕДИТ ВО ГЕРМАНИЈА И НЕ ГО ВРАЌАТЕ: Казната не можете ни да ја претпоставите!