24 Јуни, 2024
0.0237

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

Објавено во: Финансии 22 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Можеби изгледа неверојатна оваа констатација, но македонските банки во април, месецот кој измина, биле буквално „преплавени“ со пари. И како и обично, главни „дарители“ биле граѓаните, се разбира за соодветен надоместок во форма на камата, која, пак, исто така се разбира, е многу пониска во однос на каматите кои банките ги наплатуваат на дадените кредити на граѓаните.

Како и да е, најновите податоци на Народна банка на Македонија покажаа импозантни бројки.

Односно, вкупните депозити во домашниот банкарски сектор, кои се збир на граѓанските заштеди и на парите кои во банка ги чува корпоративниот сектор, во април достигнале 8,75 милијарди евра. Значи, толку многу средства на крајот на четвртиот месец од годинава „натежнале“ во македонските банки. Што пак, во однос на еден месец претходно, односно март, е зголемување за 116 милиони евра.

И, притоа треба да се спомене дека опаднале влоговите од компаниите, но затоа пак, граѓаните, односно домаќинствата, штеделе како луди.

За нештата да станат појасни, ќе презентираме дека на крајот на април штедните влогови на домаќинствата достигнале дури 5,92 милијарди евра, што е „опасно“ доближување до шест милијарди. И секако, е за голем аплауз, бидејќи граѓанските заштеди се едни од главните извори на финансирање, односно кредитирање на домашната економија.

Уште повеќе радува фактот, што за само еден месец, односно во споредба со март, граѓанските заштеди пораснале за дури 157 милиони евра, а во однос на декември лани, плусот е уште поголем и иознесува над 254 милиони евра.

Еве како ова го коментираат во својот извештај за депозитите и кредитите од Народна банка на Македонија.  

„Во април, вкупните депозити забележаа месечен раст од 1,3 отсто, којшто во целост се должи на зголемените депозити на секторот „домаќинства“, при намалени депозити на корпоративниот сектор. Годишниот раст од 9,3 проценти произлегува од повисоките депозити на двата сектора, со поизразен придонес на депозитите на секторот „домаќинства“, се вели во објаснувањето од централната банка.

А, кога станува збор за тоа во која валута преферираат на штедат Македонците, ако денарот од неодамна го претрка еврото, веќе во април денарските штедни влогови создаваат и значителна предност пред странската валута. Значи, процесот на денаризација е веќе сериозен и што се вели, полека почнува да „фаќа корен“ во домашните банки.

Па така, депозитите на домаќинствата во денари достигнале 3,03 милијарди евра, што е пораст за дури 140 милиони евра за само еден месец! А, во однос на декември лани, значи за 4 месеци, има зголемување за дури над 206 милиони евра.

Растеле и депозитите во странска валута, иако побавно. Па така, на крајот на април, во странска валута, што е најдоминантно во евра, домашните граѓани чувале 2,9 милијарди евра, што е пораст за 17 милиони евра во однос на претходниот месец. Значи неспоредливо помало зголемување во однос на растот на домашната валута. 

„Вкупните депозити на домаќинствата овој месец се зголемени за 2,7 отсто на месечно ниво. Нагорната промена пред сè е резултат на растот на депозитните пари, а во помала мера и на долгорочните депозити во денари и долгорочните и краткорочните депозити во странска валута, во услови на пад на краткорочните депозити во денари. Анализирано на годишна основа, растот изнесува 10,8 отсто и во поголем дел произлегува од повисоките депозитни пари и долгорочните депозити, во услови на забележан пад на краткорочните депозити“, се вели во објаснувањето од Народната банка.

Н.Н.Ф.   

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

ЕВЕ КОИ СЕ НАЈСЛАБО ПЛАТЕНИТЕ РАБОТНИЦИ ВО МАКЕДОНИЈА: дел од секторите редовно кубурат со кадар

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

МЕСЕЧНО ЗАРАБОТУВААТ ДО 3.000 ЕВРА! Регионот ги бара овие работници, платите вртоглаво растат

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КРАТКО АМА СЛАТКО: Мајкрософт повторно е највредната компанија во светот

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

КОМПЈУТЕРЏИИТЕ УБЕДЛИВО НАЈДОБРО ПЛАТЕНИ ВО МАКЕДОНИЈА: еве кои струки се меѓу топ петте плати во земјава

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

СВЕТСКИОТ ГИГАНТ ЌЕ ИНВЕСТИРА МИЛИЈАРДИ ВО ГЕРМАНИЈА: продолжуваат таму каде што застанаа, ќе се отворат нови работни места

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ЕВЕ ЗА ШТО НАЈМНОГУ САКА ДА СЕ ЗАДОЛЖУВА МАКЕДОНЕЦОТ - потрошувачките кредити се доближија до две милијарди евра

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот