20 Јуни, 2024
0.0265

„РОДИ МЕ МАЈКО СО К'СМЕТ, ЕВРОПРАТЕНИК ДА БИДАМ“: Еве колкава плата заработуваат народните претставници во Европскиот парламент

Објавено во: Финансии, Свет 28 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

„Колку заработуваат пратениците? - често ги прашуваат луѓето кои седат во канцеларија и работат од девет до пет на компјутер. За разлика од нив - пратениците стојат на говорници и држат говори, дискутираат, гласаат, а работното време им е непознато (барем колку што јавноста е запознаена). И колку се платени за тоа?

Колкави се платите на пратениците е тема која припаѓа на информации од јавно значење во земјите членки на Европската унија - или во последниот случај, во Европскиот парламент. И колку заработуваат?

Кога станува збор за поединечните парламенти на 27-те земји-членки, висината на наградувањето на пратениците зависи од државата. Што е, сепак, исто – платата на европратеникот во Европскиот парламент. Сите пратеници кои ја претставуваат својата земја во ЕП имаат иста плата, се наведува на веб-страницата на Европскиот парламент. Иако официјално е така...

Кои се тие, за почеток?

Членовите на Европскиот парламент (ЕП) се директно избрани – избрани од граѓаните на ЕУ за да ги застапуваат нивните интереси. Изборите се одржуваат на секои пет години, а право на глас имаат сите граѓани на ЕУ на возраст над 18 години (16 во Австрија). Според правилникот што беше изменет минатата година, Собранието има 716 пратеници кои доаѓаат од сите 27 земји членки.

Официјалното седиште на Европскиот парламент е во Стразбур (Франција), иако оваа институција функционира на три локации: Стразбур, Брисел (Белгија) и Луксембург. Генералните состаноци на целото свикување на Парламентот, познати како „пленарни седници“, се одржуваат 12 пати годишно во Стразбур. Дополнителни пленарни седници се одржуваат во Брисел, каде се одржуваат и состаноци на комисиите.

Граѓаните на ЕУ ќе гласаат од 6 до 9 јуни годинава на изборите за новото свикување на Европскиот парламент. Европските избори се сметаат за најголемото транснационално гласање бидејќи се организираат во 27 земји за четири дена, а право на глас имаат 376 милиони граѓани на земјите-членки на ЕУ, од кои 26 милиони првпат ќе гласаат.

Колкави се нивните плати?

Според јавно достапните податоци на веб-страницата на ЕП, сите членови на ЕП заработуваат иста плата.

Месечната плата на пратеник во Европскиот парламент е 10.000 евра бруто и 7.900 евра нето, по одбивање на даноците и придонесите за осигурување на ЕУ (цифри од 01.07.2023 година). Средствата доаѓаат од буџетот на Собранието.

Со оглед на тоа што земјите-членки можат да воведат дополнителни национални давачки, конечните нето износи зависат од даночниот режим на земјата на потекло на пратеникот, се посочува.

Но, освен ова, како што пишува Danas.hr, пратениците имаат и други поволности, па со плата од 7.900 евра можат да заработат неколку илјади евра. На пример, има дневен надоместок од 350 евра, кој покрива сместување, храна и сродни трошоци секој ден за време на извршувањето на должноста пратеник во Европскиот парламент. Претставниците мора да се потпишат на списокот на присутните, но на висината на дневницата влијае и дали гласале.

Потоа, патни трошоци за доаѓање на седници и состаноци на Европскиот парламент во Брисел и Стразбур. Горните граници се поставени на највисоката цена на воздушен превоз во деловна класа (класа D или слична класа), билети за прва класа за воз или 0,58 евра по километар за патувања со автомобил (до максимум 1.000 km). Европскиот парламент издава билети. Дополнително, постојат фиксни износи врз основа на растојанието и времетраењето на патувањето за покривање на различни патни трошоци (патарини, трошоци за вишок багаж, трошоци за резервација и сл.), според овој портал.

Најконтроверзен е надоместокот за општи трошоци од 4.950 евра месечно, што им овозможува на претставниците да ги покријат трошоците како што се изнајмување канцеларија во земјата-членка каде што се избрани или трошоци за ИТ хардвер и софтвер, канцелариски материјали, мобилни телефони/претплати и интернет. претплати.

Кога станува збор за пензиите, поранешните пратеници имаат право на пензија кога ќе наполнат 63 години, согласно член 14 од Статутот на пратениците.

Таа изнесува 3,5% од нивната плата за секоја цела година на функција и една дванаесетина за секој нареден цел месец, но не повеќе од 70% вкупно. Неговиот трошок е на товар на буџетот на ЕУ. Дополнителна пензиска шема, воведена за европратениците во 1989 година, е затворена за нови членови од јули 2009 година и постепено се укинува.

Заработуваат и на страна

Транспаренси интернешнал, невладина организација која ја следи и објавува корпоративната и политичката корупција, повика на построга контрола врз пратениците на ЕУ, бидејќи извештајот покажува дека многумина имаат профитабилни позиции во фирми кои исто така лобираат во Брисел.

Членовите на Европскиот парламент колективно заработуваат повеќе од 8,6 милиони евра годишно од надворешни работи - вклучително и приватни компании кои исто така активно лобираат за политиката на ЕУ, се вели во извештајот објавен на 6 мај од ЕУ Транспаренси Интернешнл.

Групата повика на пратениците на ЕУ да им се забрани да вршат споредни работи, бидејќи бројките покажуваат дека повеќе од две третини од 705 пратеници откриваат активности надвор од нивната примарна улога.

Во некои случаи, тие заработуваат повеќе од надворешни активности од платата од 10.000 евра месечно и седат во одборите на корпорациите тесно поврзани со нивните дневни работни места, покажа истражувањето.

ЕУ ги заостри своите правила минатата година по Катаргејт, скандалот со наводното странско влијание во законодавниот процес - и реформата значеше дека пратениците сега објавуваат подетални детали за надворешната заработка.

Но, за Транспаренси Интернешнл ЕУ, новите правила сè уште не одат доволно далеку за да се избегне конфликт на интереси.

Кој и колку заработува „настрана“?

Иако овој „сет“ заменици најверојатно ќе биде сменет по изборите, според неодамнешниот извештај на порталот Еуроњуз, на врвот на листата е литванскиот заменик Виктор Успаскич, кој пријавува 3.000.000 евра годишно работи во компанијата Едвервита УАБ.

Локалните медиуми јавуваат дека компанијата е во сопственост на Успаскич и неговите деца и дека има врски со значајни интереси за комерцијална сопственост во Русија. Успаскич, кој неодамна беше избркан од центристичката група Обнова Европа поради хомофобични забелешки, не одговори на барањето за коментар за природата на неговиот однос со компанијата.

Додека неверојатната заработка на Успаскич се чини дека доаѓа од неговата фирма, други се платени да ги советуваат одборите на етаблираните компании.

Високо на листата е и Германецот Манфред Вебер, кој пријавува нешто повеќе од 14.000 евра месечно, главно за неговата улога како претседател на Европската народна партија.

Понатаму, Моника Холмајер (Германија/Европска народна партија) заработува околу 75.000 евра годишно за нејзината работа за земјоделската и енергетската компанија BayVa AG, додека Акел Вос (Германија/ЕПП) добива 54.000 евра како советник за заштита на податоци во Дојче Телеком и од адвокатска фирма Bietmann, пресмета групата.

дали оние членови на Европскиот парламент не се единствените чии надворешни активности можат да предизвикаат веѓи, ги има голем број, пишува овој сајт.

Правилата на ЕУ им дозволуваат на европратениците да имаат работа надвор од земјата - но не им е дозволено да работат како лобисти, така што ситуацијата е проблематична кога тие работат за компании кои исто така сакаат да влијаат на политиката на Брисел, изјавија за Еуроњуз.

Еуправозато

Можеби ќе ве интересира

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА ВО АПРИЛ ИЗНЕСУВАЛА 41.085 ДЕНАРИ - благ раст во споредба со март, но расте и на годишно ниво

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

Генерали Инвестментс: За пазарите на капитал, инфлацијата во САД е поважна од европските избори

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

СЕ ИСКАЧИ НА ТРОНОТ - Nvidia го надмина Мајкрософт и стана највредна компанија во светот

ДРЖАВНИ ПАТИШТА УБЕДЛИВО НА „ТРОНОТ“: државата гарантира, претпријатијата се задолжуваат

ДРЖАВНИ ПАТИШТА УБЕДЛИВО НА „ТРОНОТ“: државата гарантира, претпријатијата се задолжуваат

ВЕТУВАЊЕТО „СВЕТ БЕЗ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ“ ЌЕ ПОЧЕКА: Новиот извештај покажува колку инвестирале земјите во „оружјето на смртта“

ВЕТУВАЊЕТО „СВЕТ БЕЗ НУКЛЕАРНО ОРУЖЈЕ“ ЌЕ ПОЧЕКА: Новиот извештај покажува колку инвестирале земјите во „оружјето на смртта“

ЕВЕ КОЛКАВИ НАДОМЕСТОЦИ ЌЕ ЗЕМААТ ЧЛЕНОВИТЕ НА НАДЗОРЕН ОДБОР - Стопанска банка Скопје ги утврди износите

ЕВЕ КОЛКАВИ НАДОМЕСТОЦИ ЌЕ ЗЕМААТ ЧЛЕНОВИТЕ НА НАДЗОРЕН ОДБОР - Стопанска банка Скопје ги утврди износите

„ПОБРЗО И ПОЕВТИНО ПЛАЌАЊЕ ВО ЕВРА ЗА ГРАЃАНИТЕ И КОМПАНИИТЕ“: Величковски од Народната банка за интеграцијата во СЕПА

„ПОБРЗО И ПОЕВТИНО ПЛАЌАЊЕ ВО ЕВРА ЗА ГРАЃАНИТЕ И КОМПАНИИТЕ“: Величковски од Народната банка за интеграцијата во СЕПА

ПОСКАПУВААТ УСЛУГИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА БЕРЗА - според новиот тарифник компаниите со повисока пазарна капитализација ќе плаќаат многу повеќе

ПОСКАПУВААТ УСЛУГИТЕ НА МАКЕДОНСКАТА БЕРЗА - според новиот тарифник компаниите со повисока пазарна капитализација ќе плаќаат многу повеќе

ЗА ОВАА ВЕШТИНА НА ПАЗАРОТ СААТНИНАТА ОДИ ДО 150 ЕВРА: Еве која е најбараната на пазарот на трудот

ЗА ОВАА ВЕШТИНА НА ПАЗАРОТ СААТНИНАТА ОДИ ДО 150 ЕВРА: Еве која е најбараната на пазарот на трудот