24 Април, 2019
0.0224

Савески: Заев им удоволи на богаташите со одложување на прогресивниот данок

Објавено во: Финансии 11 Септември, 2018

Здравско Савески од Левица на својот фејсбук профил истакна статус во кој вели дека референдумот на 30 септември му е само оправдување на македонскиот премиер Зоран Заев да го одложи спроведувањето на прогресивниот данок и дека владата нема намера истиот да го спроведе бидејќи не сака да им наштети на оние со богати приходи.

Според Савески, Заев всушност нема намера да го имплементира данокот, туку истиот му служи само за кампања.

„Без премногу врева, повторно го „одложија“ враќањето на прогресивниот данок. Уште едно изборно ветување - „одложено“. Баш супер им легна економската политика на Грујо. Тој мислеше да им удоволи што повеќе на богатите, овие - исто. Па зошто тогаш да ја менуваат неговата економска политика? Малку јачење на зборови во изборна кампања и - толку.

Но, треба и самите да се запрашаме, од која доза пиење мастило ќе се засркнеме? Жално е да се гледа како, по медиумското перење на мозокот, луѓе чиј класен интерес налага одбрана на прогресивното оданочување, како тие во хор ги бранеа позициите на газдите за доброто на - газдите.

Нека ни е на здравје крпениот живот што ќе продолжи и со сегашната власт и по влегувањето во НАТО“, напиша Савески.

Заев претходно образложи дека даночната реформа, односно поголемиот зафат кај оние со поголеми приходи се одложува за по рефрендумот на 30 септември, поради приоритетите во овој период. 


Можеби ќе ве интересира

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Колкав бизнис има во управување со парите на идните пензионери?

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Најголемата банка со активи во светот има нов шеф

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Кинезите ќе им изградат стадион од 150 милиони евра а Хрватите треба само да ги научат да играат фудбал

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

Друштвата се отвораат за инвеститори: Одобрени две јавни емисии на акции

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

БЛУМБЕРГ ГИ ПОДРЕДИ: Ова се најсиромашните економии во светот за 2019

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

КОНФЛИКТНИ СИТУАЦИИ: Каде се крие драмата на работното место?

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

Тевдовски до Руфи Османи: Општините да го зголемат данокот на имот

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

ЏЕК МА КОЈ ИМА ПАРИ ЗА УШТЕ 10 ЖИВОТИ: Работното време од 12 часа е благослов!

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата

Како да дадете отказ од досадната работа и да ги следите соништата