23 Март, 2019
0.2439
    ADIN 691    0%     ALK 8430.59    0.36%     GRNT 826.25    2.01%     KMB 5672.66    -0.24%     MKSD 211    -0.27%     MPOL 389    0%     MTUR 5030    -1.37%     RMDEN17 98    -0.28%     RZLE 18    -14.29%     STB 1180    -1.31%     STIL 112.87    -0.99%     UNI 2300.35    0%

СКАНДАЛОЗНИ НАОДИ НА РЕВИЗОРИТЕ: Се губи крв од крводарителски акции поради лоши ќеси и поминат рок

Објавено во: Македонија 09 Јануари, 2019

Јавната здравствена установа Институтот за трансфузиона медицина нема правилен систем за документирање и контрола на приемот обработката и издавањето на крвта која е собрана преку крводарителски акции, констатирал Државниот завод за ревизија. Во извештајот за оваа јавна здравствена установа ревизорите утврдиле скандалозни сознанија за начинот на кој се чува даруваната крв. Поради тоа, стои во извештајот, се елиминира значително количество на крв и крвни деривати.

Според изештајот кој е објавен деновиве, на крајот на 2017 година, по основ на крводарителски акции за собирање крв на соодветната позиција во финансискиот извештај на Институтот е искажано салдо од 13,4 милиони денари. Сепак од страна на службите на Институтот не биле доставувани соодветни приемници и испратници при приемот и издавањето на крвта како и во фазата на производството на крвните деривати. Ревизорите велат дека има отсуство на контрола.

Во извештајот стои дека на увид на ревизорите им била дадена анализа на дарувана, произведена, елиминирана и издадаена крв и крвни деривати во рамки на секој регионален центар на ЈЗУ Институт за трансфузиона медицина.

„Согласно на оваа анализа на подрачјето на еден регионален центар утврдено е дека е извршена елмининација на значително количество на крв и крвни деривати во процент кој достигнува и до 263 проценти во однос на вкупно произведените крвни компоненти. Согласно доставените објаснувања се работи за елиминација извршена поради оштетувања на ќесите како и поради изминат рок на траење иако од истата анализа е видливо дека во рамките на останатите регионални центри овие проценти се значително пониски, стои во извештајот.

Ревизорите тврдат дека ова предизвикува значителна финансиска штета во работењето на ЈЗУ ИТМ во услови на високо ниво на неплатени обврски кон добавувачи.

Инаку во извештајот има и низа други заблешки за работата на Институтот. На крајот на 2017 година биле евидентирани побарувања од купувачи вредни околу 385 милиони денари од кои има и такви кои се постари од три години, а за кои не било превеземано ништо за да се наплатат.

Ревизијата утврдила дека вработени оделе на службени патувања во странство без да им се дава „Каса исплати“, ниту пак се изготвувале решенија за службен пат во странство.

„Признаени се и исплатени се трошоци за реализирани службени патувања во странство во висина од 333 илјади денари по основ на издатоци за сместување во хотели со пет ѕвезди, извршена исплата на дневници во износ повисок од предвидениот, како и исплати без да се обезбеди доказ за времето на поаѓање и враќање од патување. Наведеното е во спротивност со одредбите на Уредба за издатоците за службени патувања и селидби во странство што на органите на државната управа им се признаваат во тековни трошоци, пишува во извештајот.

Во него стои и дека во Институот нема интерен акт во кој ќе се уреди правото на користење на мобилен телефон, ограничувањето на дозволената месечна висина на износот за користење на телефонот.

Ревизорите имале увид во фактури за 11 месеци и во тие бил фактуриран износ од речиси 1,5 милиони денари или 274 илјади денари повеќе од утврдениот месечен паушал, при што ним не им бил презентиран доказ дека за надминувањата се правени задршки од плата.

А.Т.


Можеби ќе ве интересира

Кривичен суд ја потврди одлуката за Стевчо Јакимовски

Кривичен суд ја потврди одлуката за Стевчо Јакимовски

ИЗВОР РАШЧЕ: Скопјаните ја сакаат само својата вода за пиење

ИЗВОР РАШЧЕ: Скопјаните ја сакаат само својата вода за пиење

Се трага по маж кој го однеле водите на Вардар

Се трага по маж кој го однеле водите на Вардар

ФОКУС НА ДЕНОТ: Договор за СЈО нема, реисот на ИВЗ се заканувал

ФОКУС НА ДЕНОТ: Договор за СЈО нема, реисот на ИВЗ се заканувал

Рускоска: Зијадин Села го има спасено еден од демонстрантите

Рускоска: Зијадин Села го има спасено еден од демонстрантите

Андов: Човекот не успеа да го спречи атентатот, а потоа го снема

Андов: Човекот не успеа да го спречи атентатот, а потоа го снема

Стојан Андов тврди дека Фрчкоски не ја прочитал книгата која судот ја забрани

Стојан Андов тврди дека Фрчкоски не ја прочитал книгата која судот ја забрани

Нема договор за СЈО меѓу власта и опозицијата

Нема договор за СЈО меѓу власта и опозицијата

Протест за Алими: Не може да биде осуден, а Муковски, Василевски и Арнаудов ослободени

Протест за Алими: Не може да биде осуден, а Муковски, Василевски и Арнаудов ослободени