26 Мај, 2020
0.0415

Скопјанец остварил приход од 212 милиони денари, стружанец добил 202 милиони од дивиденди

Објавено во: Финансии 26 Март, 2019

За 2017 година скопјанец во својата годишна даночна пријава евидентирал 212 милиони денари што е и највисок годишен бруто - приход во Република Македонија, објави денеска Управата за јавни приходи.

Втор на листата со остварен годишен бруто приход од 207.587.649 денари, исто така, е граѓанин од Скопје. На листата со највисоки приходи пријавени во Годишната даночна пријава за 2017 година има и граѓани од Струга со остварени 135.137.869 денари. Од останатите во Топ-10 сите се скопјани, освен еден битолчанец и сумата се движи од 128 до 93 милиони денари

Највисоката годишна бруто плата во 2017 година изнесува 167.687.011 денари, исплатена во секторот здравство во Скопје, а потоа следуваат платите од 123,3 и 96 милиони денари на уште двајца скопјани во трговијата и фармацијата. Останатите плати во Топ-10 се од 56,6 до 48,7 милиони денари, а тука покрај скопјани, има двајца охриѓани и по еден од Струга и Дебар.

Највисокото „дополнително примање и надоместок од работен однос“ изнесува 46.307.898 денари на годишно ниво.

Прилепчанец заработил 44 милиони денари за една година од камати, а стружанец дури 202 милиони денари од дивиденди.

Скопјанец заработил максимални 52 милиони денари од кирии, а негов сограѓанин добил 32,7 милиони денари од авторски права.

Битолчанец примил 55,5 милиони денари од пензија и други приходи, а скопјанец примил странска пензија од 5,7 милиони.

Жител од Тетово пријавил 10 милиони денари од игри на среќа.

Самостоен земјоделец добил 5,7 милиони денари од продажба на свои производи.

Најмладиот кој заработил над 10 милиони денари во 2017-та е 20-годишен, а највозрасниот има 86 години.

Можеби ќе ве интересира

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

АНГЕЛОВСКА ЗА ПЛАТЕЖНАТА КАРТИЧКА: Ќе им помогне на погодените и ќе ја намали сивата економија

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

БЕА БРОЈ ЕДЕН: Херц оди во стечај

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИ: Еве колку заработуваат Германците

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

Професорката Наумовска нов член на Надзорниот одбор на Прокредит банка

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

МБА: Ќе се одржи националниот натпревар на Европскиот квиз на пари

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

За Алкалоид, Комерцијална банка и НЛБ банка бесплатни инвестициски анализи

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Предвидувањата за вакцините ќе го придвижат пазарот на капитал: Генерали инвестментс совети

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Нина Ангеловска задоволна од состанокот со банкарите, кои ќе треба да изработат 300.000 платежни картички

Интервју Јошевски: Финансиските друштва како банкарството од сенка ќе бидат финансиска поддршка за населението во пост-Ковид кризната иднина

Интервју Јошевски: Финансиските друштва како банкарството од сенка ќе бидат финансиска поддршка за населението во пост-Ковид кризната иднина