11 Декември, 2019
0.0457

СОВЕТНИЧКИ УСЛУГИ: Мирослав Грчев за две и пол години од Владата и Култура добил 17 илјади евра?

Објавено во: Македонија 22 Ноември, 2019

Мирослав Грчев, архитект и советник во Министерството за култура, но и на премиерот Зоран Заев, во периодот од април 2017 до октомври 2019 година, односно за две и половина години, од Министерството за култура и од Владата добил исплати на вкупна сума од 17 илјади евра, покажува документот до кој дојде Фактор. 

Исплатите почнале од 12 април 2017 година, кога нему во истиот ден му биле извршени исплато од 12 и 20 илјади денари, а потоа продолжуваат во текот на наредниот период. 

Сумите се движат меѓу 10 илјади и 40 илјади денари по исплата. Обично исплатите се два пати месечно ако се поголеми, а доколку се помали износи, регистрирани се исплати во повеќе наврати во текот на месецот. 

Последната исплата во документот што го добивме е на 10 октомври, на износ од 40 илјади денари.

Исплатите се вршени во повеќе наврати и од Министерството за култура, и од Владата.

Фактор го доби овој документ од одредени наши извори, а го објавуваме онака како што го добивме, без заклучоци за што се исплаќани хонорарите, односно дали се тие за советничките услуги на професорот и архитект Грчев. 

Инаку, во ноември лани медиумите објавија дека Министерството за култура, како што самото информирало, ја оддржало првата средба на новиот состав на Советот за култура на министерот за култура Асаф Адеми.

Советот го сочинуваат 15 советници, вклучително со претседателот на ова тело. Меѓу нив и професор д-р Мирослав Грчев, редовен професор на Архитектонскиот факултет при УКИМ. 

Членовите на Советот ги именува министерот за култура, од редот на истакнати уметници, стручни лица од областа на културата и од јавниот и општествениот живот, по принципот на компетентност и на соодветна и правична застапеност на граѓаните кои припаѓаат на сите заедници.

Според Законот за културата, улогата на Советот е да му дава мислења на министерот од неговата законска надлежност. Советот се свикува по барање на министерот, а мандатот на членовите е во траење со мандатот на министерот.

А во мај 2018 година медиумите објавија дека вкупно 56 советници, од кои тринаесет посебни советници, десет советници и 33 надворешни има премиерот Зоран Заев ангажирано во својот кабинет. 

Меѓу нив и Мирослав Грчев, како надворешен соработник соработник за просторно и урбанистичко планирање и градежништво.

А во април лани Димитар Грчев, син на Мирослав Грчев, на неговиот фејсбук профил ја потврди информацијата дека тој е вработен во ЕЛЕМ. 

„Да, работам за ЕЛЕМ. Благодарам на интересот, дефинитивно го немаше кога работев во фабрика во Штип“, напиша тогаш Драган Грчев., додавајќи дека во Штип повеќе го плаќале. 

Инаку, Мирослав Грчев е истакнат професор и архитект, и беше познат како жесток на претходната власт, особено на проектот Скопје 2014, а беше и виден учесник во Шарената револуција.

Н.Н.Ф. 

Можеби ќе ве интересира

ЗА ПРЕСТИЖНИ МАГАЗИНИ МАКЕДОНИЈА Е ТОП ДЕСТИНАЦИЈА: Дали ова ќе донесе повеќе гости во 2020?

ЗА ПРЕСТИЖНИ МАГАЗИНИ МАКЕДОНИЈА Е ТОП ДЕСТИНАЦИЈА: Дали ова ќе донесе повеќе гости во 2020?

Почнува битка за двотретинско мнозинство: Одметнатите од ВМРО-ДПМНЕ ќе одлучат за Законот за одбрана

Почнува битка за двотретинско мнозинство: Одметнатите од ВМРО-ДПМНЕ ќе одлучат за Законот за одбрана

Што требало да разгледува Венецијанската комисија: Разногласие во Владата за Законот за јазици

Што требало да разгледува Венецијанската комисија: Разногласие во Владата за Законот за јазици

Битола вечерва е лидер во аерозагадувањето

Битола вечерва е лидер во аерозагадувањето

ФОКУС НА ДЕНОТ: Kамчева раскажа кој и барал пари за „Рекет“, се плашела од моќта на Јанева

ФОКУС НА ДЕНОТ: Kамчева раскажа кој и барал пари за „Рекет“, се плашела од моќта на Јанева

ВЛАДАТА ОДЛУЧИ: Предлог-законот за висока раководна служба оди во Собрание

ВЛАДАТА ОДЛУЧИ: Предлог-законот за висока раководна служба оди во Собрание

Спортските сали во Карпош, Кисела Вода, Радовиш и Куманово им се враќаат на општините и граѓаните

Спортските сали во Карпош, Кисела Вода, Радовиш и Куманово им се враќаат на општините и граѓаните

РУТЕ ЗА ДАТУМОТ: Aлбанија не е подготвена, но Македонија е поблиску до целта

РУТЕ ЗА ДАТУМОТ: Aлбанија не е подготвена, но Македонија е поблиску до целта

ФОТО: Несекојдневно искуство на Заев и Шекеринска на носачот на авиони Хари Труман

ФОТО: Несекојдневно искуство на Заев и Шекеринска на носачот на авиони Хари Труман