28 Јануари, 2023
0.0233

СРБИТЕ ИЗДАДОА ЕВРООБВРЗНИЦИ ОД 1,75 МИЛИЈАРДИ ДОЛАРИ - се пофалија со огромен интерес, побарувачката била шест пати поголема од понудата

Објавено во: Финансии 20 Јануари, 2023

Добивај вести на Viber

Србија вчера, ксако што јавуваат српските медиуми, издала еврообврзници деноминирани во долари, со рок на доспевање од пет и 10 години, при што се собрани 1,75 милијарди долари.

Од српското министерство за финансии соопштиле дека има најголем интерес на инвеститорите за српските обврзници во историјата.

Вицепремиерот и министер за финансии Синиша Мали оцени дека Србија постигнала огромен успех, бидејќи инвеститорите покажале голем интерес за купување српски државни хартии од вредност, а побарувачката е дури шест пати поголема од понудата.

Вкупната побарувачка на инвеститорите изнесувала 11 милијарди долари и била шест пати поголема од понудата. 

„Ова е голем успех за нашата земја и за сите граѓани на Србија и потврда за економските резултати што ги постигнавме во претходниот период“, рече тој.

Мали додаде дека се покажало дека инвеститорите се уште имаат голема доверба во Србија и во нејзината економска иднина и дека за нејзините хартии од вредност интерес покажале повеќе од 500 угледни инвеститори од целиот свет.

Министерот Мали истакна дека ова е најголема побарувачка откако Србија издава обврзници на меѓународниот пазар.

По презентирањето на макроекономските резултати на Србија пред меѓународната инвестициска јавност во претходните неколку дена, денеска започна собирањето понуди за нова емисија на обврзници во вредност од 1,75 милијарди долари, во две транши за период од пет и 10 години.

Во текот на процесот на емисија, поради големата побарувачка, Министерството за финансии успеа да го намали приносот во однос на првичната понуда.

Издадени се нови обврзници со рок на доспевање од пет години во износ од 750 милиони долари по купонска стапка од 6,25 отсто и конечна каматна стапка во евра, која по реализацијата на хеџинг трансакцијата е шестмесечен Еурибор зголемен за 2,9 Издадени се обврзници со рок на доспевање од 10 години во износ од една милијарда долари по купонска стапка од 6,50 отсто, а крајната каматна стапка во евра, која изнесува шестмесечниот Еурибор е зголемена за 3,1 отсто.

Министерот Мали посочи и дека Србија постигнала одлична каматна стапка, особено ако се има предвид дека таа земја на пазарот на капитал помина слично како Унгарија, која е членка на Европската унија и има инвестициски рејтинг, а подобра од Романија, која исто така има инвестициски рејтинг и е членка на ЕУ.

Како што рече, во Бугарија, Романија и Хрватска приносите на обврзниците се зголемени во изминатиот период, поради светската економска криза како и конфликтот во Украина, дури 12, четири и пет пати.

- Со оглед на тоа што се очекува натамошен раст на стапките на принос на меѓународниот пазар, Србија одлучи и беше подготвена да ги искористи моментално најповолните услови на пазарот, со цел да ги собере потребните средства за натамошна финансиска стабилност и натамошен раст на економијата, и подготвени да ја пречекаат оваа година. Водејќи се од најдобрата меѓународна практика на активно управување со јавниот долг, Министерството за финансии склучи трансакција за размена на валути, со која обврските врз основа на издадени обврзници се претвораат во евра по значително пониска крајна каматна стапка - изјави вицепремиерот на Србија Синиша Мали.

Извор: Тањуг, Блиц бизнис.рс

Можеби ќе ве интересира

КАМАТИТЕ ЌЕ МОРА ДА РАСТАТ - шефот на Бундесбанката најавува ново зголемување на каматните стапки

КАМАТИТЕ ЌЕ МОРА ДА РАСТАТ - шефот на Бундесбанката најавува ново зголемување на каматните стапки

Комерцијална банка гази! Кредитирањето порасна 100 милиони евра, профитот проби 35 милиони евра, колкава ќе биде дивидендата?

Комерцијална банка гази! Кредитирањето порасна 100 милиони евра, профитот проби 35 милиони евра, колкава ќе биде дивидендата?

НИ БАНКАРИТЕ НЕМА ДА БИДАТ ПОШТЕДЕНИ - банкарските гиганти ја спремаат најжешката рунда на откази од 2008 година наваму

НИ БАНКАРИТЕ НЕМА ДА БИДАТ ПОШТЕДЕНИ - банкарските гиганти ја спремаат најжешката рунда на откази од 2008 година наваму

ДОДЕКА АЗИСКИТЕ БЕРЗИ РАСТАТ, ВОЛСТРИТ СТАГНИРА - фокусирани се на заработката на компаниите кои забележаа повисоки профити

ДОДЕКА АЗИСКИТЕ БЕРЗИ РАСТАТ, ВОЛСТРИТ СТАГНИРА - фокусирани се на заработката на компаниите кои забележаа повисоки профити

БЕСИМИ: РАКОВОДИТЕЛИ СИ ЗАМИНУВААТ ЗА ПОДОБРИ УСЛОВИ И ПЛАТИ, од 700 сега во МФ има околу 400 вработени

БЕСИМИ: РАКОВОДИТЕЛИ СИ ЗАМИНУВААТ ЗА ПОДОБРИ УСЛОВИ И ПЛАТИ, од 700 сега во МФ има околу 400 вработени

СТАТИСТИКА СО НОВИ ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИТЕ, еве колку изнесувала нето платата во ноември

СТАТИСТИКА СО НОВИ ПОДАТОЦИ ЗА ПЛАТИТЕ, еве колку изнесувала нето платата во ноември

ДЕНАРИТЕ СЕ ВРАТИЈА ВО МАКЕДОНСКИТЕ БАНКИ – во декември раст за дури 150 милиони евра

ДЕНАРИТЕ СЕ ВРАТИЈА ВО МАКЕДОНСКИТЕ БАНКИ – во декември раст за дури 150 милиони евра

БИТКОИНОТ ВО МИНАТАТА НЕДЕЛА СКОКНА ЗА 12 ОТСТО - и покрај падот на акците и банкротот на Џенезис

БИТКОИНОТ ВО МИНАТАТА НЕДЕЛА СКОКНА ЗА 12 ОТСТО - и покрај падот на акците и банкротот на Џенезис

ЗАПЛЕНЕТ ИМОТ ВРЕДЕН РЕЧИСИ 700 МИЛИОНИ ДОЛАРИ - федералните обвинители располагаат со акции, но и со готовина

ЗАПЛЕНЕТ ИМОТ ВРЕДЕН РЕЧИСИ 700 МИЛИОНИ ДОЛАРИ - федералните обвинители располагаат со акции, но и со готовина