16 Јули, 2024
0.0237

Светски инвеститори со интерес за македонските стартапи

Објавено во: Економија 17 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Можностите за инвестиција стануваат се подостапни за македонските стартап компании на кои им е неопходно финансирање за развој на производ или услуга која може брзо да се скалира и да генерира висок раст за краток временски период.

Една од најпопуларните алатки за привлекување инвестиции е преку одржување на т.н. pitch, односно кратка презентација на бизнис идејата која ја оценуваат заинтересираните инвеститори.

Неодмна во Скопје се одржа најдолгиот „pitch“ маратон, на кој се претставија над 50 стартапи.

„LongestPitchMarathon 2024 беше вистинско освежување за македонската стартап заедница. Над 55 стартапи и нешто повеќе од 200 гости ја искористија можноста да се запознаат и започнат разговор со еминентни инвеститори“, вели Сања Митровска која го организираше настанот.

Стартапите имаат можност за директен разговор со сите инвеститори, а истовремено и тие кои се заинтересирани да вложат капитал во брзорастечки компании добиваат знаење и искуство од успешни инвестори кои ги откриваат специфичните предности и предизвици за инвестирање во еден стартап.

„Позитивните искуства и пофалните коментари што ни пристигнуваат од гостите, инвеститорите и стартапите е уште една мотивација, одговорност и обврска да продолжиме со нашата мисија и со заеднички сили и иницијативи да ги пронајдеме сите македонските еднорози, а веќе сме сигурни дека ги има“, смета Митровска.

Еднорозите се стартапи кои достигнуваат пазарна вредност од над 1 милијарда евра. Ваков вид на компании веќе се пробија во нашето непосредно опкружување, и сега се прават напори да се појави и првиот македонски „еднорог“.

„Динамичната и возбудлива атмосфера беше воодушевувачка глетка во просторијата каде се одржуваа директните средби помеѓу инвеститорите и стартапите, како и на „Startup Alley“ каде стартапите ги пречекуваа инвестиорите и одговараа на нивните прашања“, потенцира Митровска, со високи очекувања за лансирање на некој од стартапите на глобално ниво.

Х.С.

Можеби ќе ве интересира

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

ТОПЛИНАТА МОЖЕ ДА ВИ ГО УНИШТИ АВТОМОБИЛОТ: Први на удар се гумите, а најмногу страда овој дел! И тоа не е се

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

РОМАНИЈА, ГЕРМАНИЈА И БУГАРИЈА СО НАЈГОЛЕМ ПАД - индустриското производство во ЕУ бележи надолна линија

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

ОД ПОЛНОЌ НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Оваа информација ќе им се допадне на возачите

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

САКАЛ ДА ПРОШВЕРЦУВА ПОВЕЌЕ ОД 100 СКАПИ ПАРФЕМИ: Царината ги заплени, вредноста им е 240.000 денари

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

КАКО КИНА СТАНА БРОЈ ЕДЕН ВО СВЕТОТ НА ОБНОВЛИВИТЕ ИЗВОРИ НА ЕНЕРГИЈА: Има двојно повеќе соларни и ветерни електрани

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

НАЈДОЛГО СЕ ПРЕСТОЈУВА ВО ПРИВАТНИ СОБИ, КАЈ ХОТЕЛИТЕ ОМИЛЕНИ СЕ ОНИЕ СО ЧЕТИРИ ЅВЕЗДИ – туристите се враќаат, ќе успееме ла да привлечеме повеќе

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

ЗОШТО „ПУКА“ ГЛОБАЛНАТА ЕКОНОМИЈА? Ако Кина и Брисел не направат компромис, на светот му се заканува сценарио од 1930-тите

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Висат ваучерите за клима уреди кои ги чекаат граѓаните

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот

Транспортерите на поранешно „Фени“ останаа со празни раце од стечајот