25 Март, 2019
0.0202

Тевдовски: Државните хартии од вредност ќе котираат на Македонска берза

Објавено во: Финансии 02 Ноември, 2018

Државните хартии од вредност ќе котираат на Македонската берза. Тие ќе станат достапни и за странските институционални инвеститори, а зголемената побарувачка ќе придонесе да се намалат каматите за државата. Ова го најави министерот за финансии Драган Тевдовски на Шестиот Ерсте инвеститорски појадок.

-Сведоци сме на раздвижување на Македонската берза. Од почетокот на годинава има значајно зголемување и кај обемот и кај вредноста на МБИ10. Во оваа насока сакам да најавам дека Министерството за финансии е во преговори со Македонска берза државните хартии од вредност да почнат да котираат на берзата. Тие ќе станат достапни и за странските институционални инвеститори. Зголемената побарувачка ќе придонесе да се намали каматниот трошок на државата. А, ќе се зголеми и ликвидноста и транспарентноста со секундарното тргување - рече Тевдовски.

Министерот за финансии посочи дека Министерството за финансии ја следи европската пракса кај пазарот на капитал. Со гласно тоа, Законот за хартии од вредност, донесен во 2005 година, ќе биде заменет со два нови закони.

-Со нив ќе се подигнат стандардите за транспарентност на пазарот и ќе се воведе повисоко ниво на заштита од злоупотреби согласно со европската пракса. Во дизајнирањето на реформите значајна улога има и Советот за развој на пазарот на капитал, каде покрај регулаторите членуваат и асоцијациите на банки, хартии од вредност, осигрурување и инвестициските фондови - рече Тевдовски.

Министерот за финансии рече дека Владата е посветена на реформскиот процес. Тој посочи дека бизнис климата е подобрена и дека Владата има фер третман кон сите инвеститори. Се работи на системски решенија во јавните финасии, а веќе е значајно подобрена фискалната транспарентност, истакна Тевдовски.


Можеби ќе ве интересира

ТОП ПРОФЕСИИ НА ИДНИНАТА КОИ СЕ НАЈБАРАНИ, НО И ДОБРО ПЛАТЕНИ: Школувајте ги децата за нив, ќе вреди!

ТОП ПРОФЕСИИ НА ИДНИНАТА КОИ СЕ НАЈБАРАНИ, НО И ДОБРО ПЛАТЕНИ: Школувајте ги децата за нив, ќе вреди!

Совети кога треба да почнете да штедите

Совети кога треба да почнете да штедите

Почнал со еден компјутер во соба, а денес ги подучува другите како до успешен бизнис

Почнал со еден компјутер во соба, а денес ги подучува другите како до успешен бизнис

Можност за успешна кариера и заработка: Пријавете се и искористете ја шансата која ви се пружа

Можност за успешна кариера и заработка: Пријавете се и искористете ја шансата која ви се пружа

Драконска казна за гигантот Гугл: Трета од неколку милијарди за две години

Драконска казна за гигантот Гугл: Трета од неколку милијарди за две години

Од хобито направиле бизнис од кој денес живеат нивните семејства

Од хобито направиле бизнис од кој денес живеат нивните семејства

СДСМ земал кредит за избори и го вратил еднократно

СДСМ земал кредит за избори и го вратил еднократно

Исплатлив бизнис: Со оваа овошка може да заработите чудо пари

Исплатлив бизнис: Со оваа овошка може да заработите чудо пари

Ангеловска-Бежоска на седма средба на гувернерите од регионот

Ангеловска-Бежоска на седма средба на гувернерите од регионот