24 Октомври, 2020
0.0179

ТРКА ЗА КУПУВАЊЕ ВАКЦИНА: Богатите или сиромашните земји први ќе стигнат до неа?

Објавено во: Свет, Корона Вирус 17 Септември, 2020

За обезбедување на вакцина против Ковид -19 најажурни се богатите земји. 

Богатите земји веќе купија половина од идната вакцина против коронавирусот. 

Податокот го соопшти организацијата за намалување на сиромаштијата Оксфам.

51 процент од залихите со вакцини во последната фаза од истражувањето ги купиле земји кои сочинуваат само 13 проценти од светската популација.

„Оксфам дојде до овој заклучок анализирајќи ги веќе склучените договори меѓу фармацевтските компании и производителите на вакцини со земјите во светот за петте најперспективни потенцијални вакцини кои се во третата фаза на клинички испитувања, врз основа на податоците собрани од компанијата ’Ефинити’“, пренесува Еуроњуз.

Оксфам и други  организации ги повикуваат сите да ги променат корпоративните практики, и  „народната вакцина“ да биде достапна за секого.

Велат дека дури и ако топ пет потенцијални вакцини се успешни, 61 процент од светската популација нема да може да ја прими вакцината до 2022 година.

Вирусот брзо се шири во Европа, побрзо од месец март. 

И Словенија соопшти дека има вакцина против коронавирусот, но таа треба да се тестира. 

Во светот најмалку 30 милиони луѓе се заразени со коронавирусот. 

Можеби ќе ве интересира

Македонија со 29,8 парчиња огнено оружје на 100 цивили

Македонија со 29,8 парчиња огнено оружје на 100 цивили

Го победи коронавирусот на 99 години

Го победи коронавирусот на 99 години

Уште една европска метропола воведува полициски час

Уште една европска метропола воведува полициски час

Јапонците открија дека има течност која за 15 секунди го убива коронавирусот

Јапонците открија дека има течност која за 15 секунди го убива коронавирусот

Починатиот волонтер не ја ни примил вакцината - ќе продолжи тестирањето на вакцината на Оксфорд

Починатиот волонтер не ја ни примил вакцината - ќе продолжи тестирањето на вакцината на Оксфорд

Ерменскиот премиер повика народот да се бори до победа или пораз

Ерменскиот премиер повика народот да се бори до победа или пораз

Колабира здравството во дел од европските земји

Колабира здравството во дел од европските земји

Руските научници имаат ново откритие за коронавирусот

Руските научници имаат ново откритие за коронавирусот

(ВИДЕО) Додека премиерката даваше интервју силен земјотрес го стресе Исланд

(ВИДЕО) Додека премиерката даваше интервју силен земјотрес го стресе Исланд