31 Мај, 2024
0.0311

УНИБанка направи голем чекор кон енергетска независност, активираше фотоволтаична централа на управната зграда

Објавено во: Мои пари 12 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Енергетската ефикасност и здравата животна средина се приоритет.

УНИБанка АД Скопје во рамките на Политиката за одржливо работење, а со цел позитивно влијание врз животната средина презема иницијативи од областа на обновливите извори на енергија и енергетската ефикасност.

Во тој правец, на својата управна зграда постави фотоволтаична централа за производство на електрична енергија од обновливи извори, со што се придонесува кон намалување на штетните емисии во воздухот и преку тоа кон заштита на животната средина. Потребите за електрична енергија ќе ги задоволи преку сопствено производство. Оваа долгорочна инвестиција на Банката, како општествено одговорна компанија, обезбедува одржливи придобивки за целата заедница.

Поставената фотоволтаичната централа вклучува80 соларни панели и 2 инвертори, има вкупна инсталирана моќност од 43,6 KWp, а очекуваното годишно производство е 53.000 KWh.Со инвестицијата се очекува намалување на емисијата на штетни гасови CO2 за околу 24.000 кг на годишно ниво и заштеда на електрична енергија во следните 20 години.

Уште од нашите почетоци пред 30 години УНИБанка има јасна определба да се грижи за заедницата, а заштитата на животната средина отсекогаш била наш приоритет. Чистата животна средина е поврзана со секој аспект на нашето живеење, а долгорочно гледано и со нашиот опстанок. Развојот на инцијативи поврзани со инвестициите во обновливи извори на енергија има долгорочен ефект врз животната средина.Со оваа инвестиција покажувамеимплементација наESG принципите, кои заземаат клучен дел во нашата деловна стратегија. Остануваме да делуваме и понатаму како посветенаопштествено одговорна финансиска институција, истовремено поттикнувајќи ја и останатата бизнис заедница во преземање на чекориза обезбедување зелена иднина.“ - изјави Делчо Крастев, Извршен директор на УНИБанка АД Скопје

Во рамки на стратегијата за одржливост на УНИБанка, возниот парк на Банката е проширен со хибридни возила, спроведени се обуки за вработените во делот на ESG сегментот, а во делот на уредување на експозитурите се користат енергетско ефикасни решенија кои истовремено придонесуваат и за подобрување на работната атмосфера. УНИБанка продолжува да се залага за обезбедување на почиста и поздрава околина,подигнување на свеста на вработените и околинатаза важноста од употребата на одржливи енергетски решенија.

ПР Објава

Можеби ќе ве интересира

КРКА ЈА ПРЕЗЕНТИРАШЕ МОБИЛНАТА АПЛИКАЦИЈА ФЛЕБИ – БЕСПЛАТНО ДИГИТАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ЗДРАВИ ВЕНИ И НАВИКИ

КРКА ЈА ПРЕЗЕНТИРАШЕ МОБИЛНАТА АПЛИКАЦИЈА ФЛЕБИ – БЕСПЛАТНО ДИГИТАЛНО РЕШЕНИЕ ЗА ЗДРАВИ ВЕНИ И НАВИКИ

Новите модели на MS Energy ја менуваат дефиницијата за современа електрична мобилност

Новите модели на MS Energy ја менуваат дефиницијата за современа електрична мобилност

Шпаркасе Банка пионер во имплементација на платформата Отворено банкарство

Шпаркасе Банка пионер во имплементација на платформата Отворено банкарство

Патувајте удобно и сигурно со Mastercard World Debit од Халкбанк

Патувајте удобно и сигурно со Mastercard World Debit од Халкбанк

МТЕЛ станува официјален партнер на Пасворд Продукција

МТЕЛ станува официјален партнер на Пасворд Продукција

Поставена хипербарна комора во Клиника Жан Митрев Кислородни третмани за побрзо заздравување и регенерација на организмот

Поставена хипербарна комора во Клиника Жан Митрев Кислородни третмани за побрзо заздравување и регенерација на организмот

За оваа работа во Македонија нудат и до 1 000 евра бонус за добредојде: Се бара само 1 услов, а може да се работи и од дома!

За оваа работа во Македонија нудат и до 1 000 евра бонус за добредојде: Се бара само 1 услов, а може да се работи и од дома!

Крушево: Вашата следна дестинација за планински велосипедизам! Бесплатно изнајмување на велосипеди, секој викенд, цел јуни!

Крушево: Вашата следна дестинација за планински велосипедизам! Бесплатно изнајмување на велосипеди, секој викенд, цел јуни!

East Gate Mall и групацијата LPP донираа матурски комбинации на социјално ранливи средношколци од Скопје

East Gate Mall и групацијата LPP донираа матурски комбинации на социјално ранливи средношколци од Скопје