23 Мај, 2024
0.0366

ЗА АПРИЛ Е, АМА НЕ Е ШЕГА - кои две моќни акционерски друштва свртеа над 4 милиони евра од берзанскиот промет

Објавено во: Финансии 14 Мај, 2024

Добивај вести на Viber

Април генерално бил позитивен за компаниите што котираат на Македонската берза за долгорочни хартии од вредност. Зголемување, иако скромно, бележат берзанскиот индекс МБИ 10, но и остварениот промет, бројот на трансакции, како и пазарната капитализација, што всушност говори за пораст на вредноста на акциите на котираните компании.

А, на редовниот пазар, бројките повторно покажуваат дека во тргувањето доминираат акциите на неколку компании.

Тие го сочинуваат и најголемиот „колач“ од обртот кој поминал на македонскиот пазар на капитал.

И во април, акциите на Комерцијална банка доминираат во бројот на истргувани акции, но и во сумата на остварениот промет, која е фасцинантна. Односно, податоците покажуваат дека со акциите на нашата најголема банка биле свртени безмалку 3 милиони евра, или попрецизно, 2,99 милиони, а тоа го сочинува речиси половината од вкупно остварениот априлски берзански промет, односно 48,64 проценти.

Уште една компанија, односно фармацевтскиот гигант „Алкалоид“, има акција за која инвеститорите се буквално „луди“, бидејќи со неа е остварен промет од 1,2 милиони евра во четвртиот месец од годинава, и на што отпаѓа речиси 20 проценти од вкупниот обрт.

Значи, поедноставно кажано, близу 70 отсто или повеќе од две третини од берзанското тргување, го создало прометот со акциите на овие две компании.

Одлично тргување е остварено со акциите на НЛБ Банка, која е на трета позиција, и со кои се свртел промет од 610 илјади евра, што сочинува околу 10 отсто од вкупно остварениот обрт.

Нафтениот гигант „Макпетрол“, како и Стопанска банка Скопје, се исто така респектабилни и омилени инвеститорски акции, бидејќи со едната е остварен промет од 367 илјади евра за еден месец, а со другата 359 илјади или процент на учество од 5,98 и 5,84 проценти од вкупниот промет соодветно.

Во топ десетте најтргувани акции следуваат и Македонски Телеком, УниБанка, Реплек, Гранит и ТТК Банка.

А, со акциите на сите останати компании е остварен во април вкупен промет од 119 илјади евра, или 1,94 проценти.

Во април најголем пораст имала акцијата на скопската цементарница УСЈЕ, и тоа за 15,2 отсто, достигнувајќи 36 илјади денари за акција.

Н.Н.Ф. 

Можеби ќе ве интересира

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

Шпаркасе Банка – силен партнер на македонската економија и конкурентен двигател на домашниот пазар

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ПРОСЕЧНАТА ПЛАТА НАД 40 ИЛЈАДИ ДЕНАРИ - најголем раст има во сектор енергија, еве кои други работници земаа повеќе пари

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ШТО СЕ СЛУЧУВА НА ПАЗАРОТ НА КРИПТОВАЛУТИ - значителен раст на вредноста и на Биткоинот и на втората најпопуларна валута

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ПО ИЛЈАДА ЕВРА ЗА СТУДЕНТИТЕ: Милијардерот Хејл ја продолжи традицијата во Масачусетс

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

ОСУМЧАСОВНОТО РАБОТНО ВРЕМЕ Е ЗАСТАРЕНО? Високите функционери се за укинување на ова правило: „Не треба да наметнуваме строги прописи“

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

„ИМА СЕ, МОЖЕ СЕ“ - како на Македонците им успеа да заштедат 157 милиони евра за само еден месец во домашните банки

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

ПОВЕЌЕ НИКОЈ НЕ СЕ СРАМИ ДА КУПУВА РАБОТИ ОД ВТОРА РАКА: „Second hand“ облеката се продава како алва

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

КОМЕРЦИЈАЛНА БАНКА СЀ ПОВЕЌЕ БАРАНА - платени 130 илјади евра во блок со 454 акции

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна

БАНКРОТИРАШЕ ПОЗНАТ СИНЏИР ЗА ХРАНА ВО САД: Продаваа јастози за оние со помали џебови, на крајот пропадна