05 Август, 2020
0.0289

ЗЕМЈАТА ЈА НАРЕКУВАА „БЛЕСКАВА ЅВЕЗДА“: Сега е во најдлабока рецесија откако стекна независност од Малезија

Објавено во: Финансии, Корона Вирус 14 Јули, 2020

Сингапур e во најтешката рецесија во историјата. 

Експертите велат дека Сингапур е погоден од најтешка рецесија од 1965 година кога земјата стекна независност од Малезија.

Економијата на Сингапур, која во минатото беше наречена „блескава ѕвезда“ на Азија, западна во длабока рецесија во вториот квартал говинава.

До ваквата ситуација дојде по долготрајните мерки за изолација воведени поради пандемијата предизвикана од новиот коронавирус.

Како што објави „BBC“, нивото на БДП на Сингапур се намали за 41,2 отсто во однос на првиот квартал годинава. 

Тоа е најголем пад забележан во историјата на овој град – држава, односно за 12,6 отсто на годишно ниво.

Можеби ќе ве интересира

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Диомидис Николетопулос со нов директорски мандат во Стопанска банка

Диомидис Николетопулос со нов директорски мандат во Стопанска банка