20 Септември, 2021
0.0207

Зошто акцијата на „Алкалоид“ е јака како државна обврзница?

Објавено во: Финансии 29 Јули, 2021

„Алкалоид“ е најголемиот македонски економски амбасадор повеќе од дваесет години наназад. Контиуниран раст на производство, ширење на пазарите, интензивни и непрекинати вложувања во човечки ресурси и техонологија. Сето тоа резултира со редовни добивки кои растат од година во година и се лесно предвидливи и целосно остварливи, а дивидендата – неизбежна како гарантирана камата на државна обврзница само повисока. Општествено одговорна компанија која е пример за многу други. Сето ова резултира со довербата која ја има акцијата на „Алкалоид“ кај инвеститорите. Едноставно кажано – таа има рејтинг и статус на државна обврзница!

Континуиран раст на приходи од продажба низ годините, зголемување на  пенетрација на освоени странски пазари и отварање нови, добивка која постојано расте и е лесно предвидлива и сигурно остварлива. Сите овие карактеристики ги има акцијата на „Алкалоид“ – македонскиот фармацевтски гигант и гордост на нашата национална економија. 

За првите шест месеци годинава оваа компанија, според официјалните податоци од консолидираниот финансиски извештај, оствари раст на приходите од продажба за 3 отсто – тие достигнаа 102 милиони евра. На домашниот пазар пласманите пораснаа за 7 отсто, достигнаа 35,7 милиони евра, а извозот за 1 отсто до ниво од 66,3 милиони евра.

Оперативната добивка на компанијата надмина 11 милиони евра, а нето добивката за првите шест месеци изнесува 9,5 милиони евра што е за 14 отсто повеќе од истиот период лани.

Повеќе информации за остварувањата на македонскиот финансиски гигант на следниот линк https://faktor.mk/otvoreni-121-novo-rabotno-mesto-vo-alkaloid-vo-prvoto-polugodie---profitot-na-kompanijata-porasna-za-14-otsto

Р.Ф. 

Можеби ќе ве интересира

Регулација на крипто-средствата: Дали оданочувањето може да го забрза процесот на општо прифаќање?

Регулација на крипто-средствата: Дали оданочувањето може да го забрза процесот на општо прифаќање?

Creative Hub победи на Global Fundraising Stage Miami 2021

Creative Hub победи на Global Fundraising Stage Miami 2021

АПАСИЕВ ОБВИНУВА ДЕКА СДСМ ОД НИВ ЈА ПРЕКОПИРАЛЕ ИДЕЈАТА ЗА КАМАТИТЕ - ова е прв чекор кон кршење на прангите на должничкото ропство

АПАСИЕВ ОБВИНУВА ДЕКА СДСМ ОД НИВ ЈА ПРЕКОПИРАЛЕ ИДЕЈАТА ЗА КАМАТИТЕ - ова е прв чекор кон кршење на прангите на должничкото ропство

НБМ НЕ ЈА МЕНУВА КАМАТАТА, ТАА ОСТАНУВА 1,25 ОТСТО - и покрај тоа што инфлацијата е повисока од очекувањата

НБМ НЕ ЈА МЕНУВА КАМАТАТА, ТАА ОСТАНУВА 1,25 ОТСТО - и покрај тоа што инфлацијата е повисока од очекувањата

Генерали инвестментс: Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија

Генерали инвестментс: Меѓу регионите, Европа се издвојува според атрактивноста, но потребна е претпазливост пред изборите во Германија

Повторно расте вредноста на биткоинот

Повторно расте вредноста на биткоинот

ТТК Банка ќе им ја исплати каматата на имателите на корпоративната обврзница

ТТК Банка ќе им ја исплати каматата на имателите на корпоративната обврзница