08 Август, 2020
0.0195

Ангеловска ја презентираше мерката која може да спаси многу работни места

Објавено во: Финансии, Корона Вирус 12 Април, 2020

Meрката од 14.500 денари за април и мај за плати, може да се спаси многу работни места, вели министерката за финансии, Нина Ангеловска. 

Таа објасни дека газдите добиваат по 14.500 денари, износ кој се дава за покривање на плата, придонеси или за дел од плата. 

„Секоја компанија може да ги искористи тие 14.500 денари по вработен согласно можностите“, рече министерката. 

Вели дека мора да има комуникација, со цел сите да ја разберат мерката. 

Министерката додаде дека работникот добива поголема сигурност, дека работодавачот ќе го задржи и по кризата. 

Вели дека оваа мерка може да ја користат фирми кои имаат пад за 30 отсто, а воедно нема да делат дивиденди и бонуси. 

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ЕВЕ КОИ СЕ ДОБИТНИЦИТЕ: Месечни награди од по 20 илјади денари, „милиончето“ ќе стигне во декември

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ТЕЛЕКОМУНИКАЦИСКИОТ БИЗНИС ПРОФИТАБИЛЕН И ВО ВРЕМЕ НА КОРОНА: Македонски телеком со добивка од 11,2 милиони евра за првото полугодие

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

ГИ ИМА ОД ЦЕЛА МАКЕДОНИЈА: Ова се фирмите кои земале субвенции, а не исплатиле плати на вработените

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Алкалоид со двојно зголемени инвестиции во износ од над 841 милиони денари и со 111 нови вработувања од јануари-јуни 2020

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!

Комерцијална банка „корона вирус“ не ја фаќа!