28 Септември, 2021
0.0309

„Брако“ експресно ги наплати модуларните болници во Македонија

Објавено во: Економија 06 Април, 2021

Владата веќе му го плати на „Брако“ поголемиот дел од монтирањето на модуларните болници и нивното опремување, откако преку посебна сметка за итно справување со КОВИД-19 на Министерството за труд и социјална политика се префрлени 3,62 милиони евр. Тендерот беше меѓународен.

По добиено одобрување од Светска банка, на истекот од минатата година со велешката компанија беа потпишани два договори за набавка на модуларните болници и за набавка на мебел и немедицинска опрема.

„На двата јавни повици најниска понудена цена доставена е од Брако ДОО Импорт-Експорт, Велес, Република Северна Македонија, со тоа што на меѓународниот тендер за модуларните болници оваа компанија учествуваше со заедничко вложување со друга компанија

Вкупната вредност на двата договори изнесува 287.371.490 денари. Како што ѝ е познато на јавноста во градовите Гевгелија, Струмица, Куманово, Кичево, Струга, Гостивар, Штип, Велес, Охрид, Битола, Прилеп, Кавадарци, Кочани, Скопје - Козле и Дебар веќе се инсталирани и опремени модуларните болници. Додека во Ресен и Тетово инсталацијата е во тек. Досега се исплатени 223.076.984,00 денари“, гласи одговорот од Министерството за труд и социјална политика.

Повикот за набавка на 17 модуларни монтажни болници преку заем од Светска банка беше објавен лани во октомври преку “United Nations Development Business”, како и повикот за набавка на мебел и немедицинска опрема за опремување на модуларните монтажни контејнери.

- Процесите на набавка се спроведени согласно набавните методи “Меѓународен отворен тендер” и “Национален отворен тендер”, согласно “Прописите за набавки на Светска Банка за финансирање на инвестициски проекти (ФИП) - набавки за ФИП за стоки, градежни работи, неконсултантски и консултантски услуги, (Прописи) од јули 2016 година, ревидирано во ноември 2017 година и август 2018 година”, додаваат од МТСП.

Од Министерството за здравство пак велат дека во изминатиот период последователно се пуштени во употреба сите модуларни болници, освен таа во Ресен.

-Сите модиуларни болници се ставени во функција освен модуларната болница во Ресен која е во завршна фаза на поставување. Наскоро ќе се пушти и модуларната болница во Ресен, информираат од министерството.

А.К.


Можеби ќе ве интересира

БИТИЌИ УВЕРУВА: Не е точно дека струјата ќе поскапи после локалните избори

БИТИЌИ УВЕРУВА: Не е точно дека струјата ќе поскапи после локалните избори

БИЗНИСМЕНИТЕ СО БЕСИМИ ВО КОМОРА: Последиците од ковид кризата мора да се надополнат со забрзан раст

БИЗНИСМЕНИТЕ СО БЕСИМИ ВО КОМОРА: Последиците од ковид кризата мора да се надополнат со забрзан раст

БЕНЗИНОТ ПОЕВТИН, ДИЗЕЛОТ ПОСКАП: По овие цени ќе се плаќаат горивата од денес

БЕНЗИНОТ ПОЕВТИН, ДИЗЕЛОТ ПОСКАП: По овие цени ќе се плаќаат горивата од денес

Топ 10 државни тендери! Кој ги фати големите „кинти“ на обезбедување, лекови, реконструкции

Топ 10 државни тендери! Кој ги фати големите „кинти“ на обезбедување, лекови, реконструкции

НЕДЕЛА ДЕН ЗА ОДМОР ОДЛОЖЕНО НА НЕОДРЕДЕНО ВРЕМЕ - Хусни Исмаили: Лично очекувам по изборите да се смират страстите и да се изгласа законот

НЕДЕЛА ДЕН ЗА ОДМОР ОДЛОЖЕНО НА НЕОДРЕДЕНО ВРЕМЕ - Хусни Исмаили: Лично очекувам по изборите да се смират страстите и да се изгласа законот

Во Европа 15 проценти од сиромашните луѓе не можат да си дозволат загревање на домовите

Во Европа 15 проценти од сиромашните луѓе не можат да си дозволат загревање на домовите

НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Бензините надолу, а дизелот и екстралесното поскапуваат за по еден денар

НОВИ ЦЕНИ НА ГОРИВАТА: Бензините надолу, а дизелот и екстралесното поскапуваат за по еден денар

СРЕДБА АЗЕСКИ - ОТО ГРАФ: Има потенцијал за раст на извозот во Германија и за нови инвестиции во земјава

СРЕДБА АЗЕСКИ - ОТО ГРАФ: Има потенцијал за раст на извозот во Германија и за нови инвестиции во земјава

ХАЏИМИШЕВ ЗА ФАКТОР: Топлификација не е загубар и ќе тужиме за штетата, парното допрва ќе поскапува

ХАЏИМИШЕВ ЗА ФАКТОР: Топлификација не е загубар и ќе тужиме за штетата, парното допрва ќе поскапува