21 Јули, 2024
0.0243

Државната ГА-МА направи профит од 3 милиони евра од гасоводот

Објавено во: Економија 30 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Акционерското друштво во државна сопственост ГА-МА во својата прва година „условно“ без партнерот „Макпетрол“ оствари добивка од 3 милиони евра, покажуваат податоците на ревизорскиот извештај за 2021. 

Оваа компанија се занимава со пренос на природен гас и управување со системот за пренос на гас низ гасоводниот систем и единствена по својата дејност, затоа што обезбедува пристап до природниот гас за поголемите потрошувачи.

ГА-МА имамагистрална гасоводна и разводна мрежа за Крива Паланка, Куманово, Гиновци, Кратово, Скопје – југ и Скопје – север. Државата конечно стана целосен сопственик на гасната компанија ГА-МА лани во август, откако го плати 32,7 милиони евра половичниот дел на „Макпетрол“. Од оваа година ќе продолжи заедно со АД НЕР, друштвото за изградба на магистралните гасоводи во земјата, како АД Номагас.

Приходите на АД ГА-МА се за 1,3 милиони евра повеќе од една година претходно и вкупно изнесуваат 7,85 милиони евра. Добивката за 2021 е за околу 870.000 евра поголема од една година претходно. Во тековната 2021 исплатена е дивиденда по годишна смета за 2020 во вкупна висина од 115 милиони денари, од кои половината за „Макпетрол“ и половината за Владата.

АД ГАМА и АД НЕР треба да започнат да функционираат заедно до крајот на годината како Номагас. Спојувањето беше услов новоформираното „Номагас“ да добие кредит од 28,9 милиони евра од Европската инвестициска банка за изградба на Интерконекторот за гас од Грција, со кој ќе се овозможи земјава да се снабдува од повеќе различни извори со овој исклучително значаен енергенс. За заемот веќе гарантира државата со посебен закон. Проектот Интерконектор за пренос на природен гас Грција - Северна Македонија е од стратешко значење за нашата држава. АД НЕР и ДЕСФА Атина веќе потпишаа Договор за соработка, со кој двете страни се обврзаа навремено да го изградат Интерконекторот, секој на територијата на својата држава. 

А.К.

Можеби ќе ве интересира

„Навреда за сите совесни функционери кои се однесуваат домаќински со народните пари“, поранешната антикорупционерка со остра реакција

„Навреда за сите совесни функционери кои се однесуваат домаќински со народните пари“, поранешната антикорупционерка со остра реакција

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

НОВ РАСТ НА БРОЈОТ НА ПРЕТПЛАТНИЦИ - новите пакети на Нетфликс дадоа резултати

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

ПРВОТО РОЧИШТЕ ЌЕ БИДЕ НА 8 ОКТОМВРИ - отворен е стечајот на „Вартекс“, доспеаните кредити се над 16 милиони евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Србија ѝ го даде литиумот на Германија, Вучиќ: Немаме море и гас, ова ќе донесе 6 милијарди евра

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

Централата ТЕ-ТО исклучена поради невремето

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

ДОБИ ПРИЛИЧНО СОЛИДНИ ПАРИ, НО ПРАШАЊЕТО Е ЗОШТО ПРОДАВА - “Настел“ се сведе на 9,1 отсто акции во „Реплек“

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

„САМО ДО 2028, НИЕ ГРАЃАНИТЕ ТРЕБА ДА ВРАТИМЕ 1,8 МИЛИЈАРДИ ЕВРА ПО ОСНОВ НА КАМАТИ“: Левица за финансиската состојба во земјава

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

СИТНИ АКЦИОНЕРИ ПРОДАВААТ, ШВАЈЦАРСКИ „ДУФЕРКО“ КУПУВА - големиот странски сопственик ги зајакнува позициите во „Макстил“

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра

НЕВЕРОЈАТНО: Во Агенцијата за вработување останале непотрошени 42 милиони евра