13 Јуни, 2024
0.0244

ЕДНА ПЕТИНА ОД НАСЕЛЕНИЕТО РОДЕНО ВО ЗАПАДЕН БАЛКАН ДЕНЕС ЖИВЕЕ ВО СТРАНСТВО: Допрва ќе се изгубат половина квалификувани и млади граѓани

Објавено во: Анализа, Балкан 01 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

Генералниот секретар на Советот за регионална соработка Мајлинда Брегу изјави дека околу една петтина од населението родено во Западен Балкан денес живее во странство, а вкупниот број на работоспособно население во регионот е намален за повеќе од 400.000 луѓе. во изминатите пет години.

Како што соопшти Советот, Брегу објасни дека според проценките, регионот на Западен Балкан ќе изгуби меѓу четвртина и половина квалификувани и образовани млади граѓани во наредните децении.

„Ги знаеме сите фактори кои поттикнуваат иселување на квалификувани млади луѓе, од високата стапка на невработеност и сиромаштија до исклученост“, изјави таа за Брегу и додаде дека се познати и факторите што ги привлекуваат младите, како што е географската близина на Европската унија, но и фактот што одредени земји членки одат чекор понатаму и го поттикнуваат доаѓањето на висококвалификувани имигранти од Западен Балкан.

Таа објасни дека цената на луѓето што го напуштаат регионот може да се определи на одреден начин.

„Трошоците за високо образование по лице се движат во просек од над 18.000 евра во Албанија до 34.000 евра во Србија“, укажа таа на Брегу.

Како што нагласи таа, во исто време Босна и Херцеговина годишно троши повеќе од 50 милиони евра за образование на медицински работници, од кои некои може да работат во странство.

„Дали Западен Балкан ќе продолжи да произведува бесплатна работна сила за другите или ќе создадеме средина каде што нашата младина ќе сака да остане“, праша таа Брегу.

„Западен Балкан наскоро би можел да стане општество што старее“

Таа потсети на резултатите од овогодинешното истражување на Балкан барометар, кои покажуваат дека 47 отсто од младите ја наведуваат можноста за вработување како најважна област на која Владата треба да посвети дополнително внимание.

Следува образованието кое како важна област го навеле 38 отсто, а безбедноста 26 отсто од младите.

Брегу истакна дека истражувањето покажало и дека 70,6 отсто од испитаниците на возраст од 18 до 25 години размислуваат да живеат и работат во странство.

„Ако овие намери се остварат, Западен Балкан наскоро би можел да стане општество што старее“, предупреди таа Брега.

Според неа, регионот треба брзо да дејствува и дека негувањето на односите со дијаспората и искористувањето на емиграцијата може да бидат добри можности.


Можеби ќе ве интересира

ДАЛИ И ВАС КАКО РАБОТНИК ВЕ НЕРВИРА ОВА? Работниците од регионот конечно одговорија што ги нервира на работното место

ДАЛИ И ВАС КАКО РАБОТНИК ВЕ НЕРВИРА ОВА? Работниците од регионот конечно одговорија што ги нервира на работното место