06 Февруари, 2023
0.0301

Енергија од отпад и нејзиното искористување

Објавено во: Мои пари 30 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Употребата на отпадот како гориво преку согорување ги заменува фосилните горива. Максималното искористување на сегашните капацитети за енергија од отпад значително би помогнало во намалување на потребата од дополнителни инвестиции во нови постројки заискористување на отпад.

Цементната индустрија во Европа нуди решение врз основа на принципот „од отпад до енергија“ благодарение на согорувањето. Согорувањето претставува процес во којшто отпадот се употребува како енергенс или суровина. Употребата на отпадот како гориво преку согорување ги заменува фосилните горива како што се јаглен, нафта и гас, додека пак отпадот како суровина може да се употреби како замена за природните минерални ресурси при некои технолошки процеси.

 Во 2018-та година, 52% од потребната енергија во цементната индустрија во Европа била добиена преку согорување на конвенционални фосилни горива а останатите 48% биле добиени со помош на алтернативни горива добиени од отпад. Врз основа на студијата наречена „Статус и перспектива на согорување на отпад во фабриките за цемент во ЕУ“ пресметано е дека во овој сектор, горивата добиени со преработка на отпад, на среден рок може да задоволат до 60% од вкупните потреби за енергија. Во иднина, постои потенцијал нивниот удел да израсне и до 95%.

Максималното искористување на сегашните капацитети за енергија од отпад значително би помогнало во намалување на потребата од дополнителни инвестиции во нови постројки од ваков тип. Имено, само во рамките на ЕУ, земјите членки би можеле да заштедат вкупно 12.2 милијарди евра преку користење на постоечките капацитети во цементната индустрија. Оваа сума на средства приближно соодветствува со потребната за изградба на нови инсенератори за отпад.

Европската комисија има испратено комуникација до Европскиот парламент (The role of waste-to-energy in the circular economy) кој подобро ја претставува можноста за добивање на енергија од отпад што не може да се реупотреби или рециклира. Овој документ објаснува дека согорувањето во цементната индустрија соодветствува на принципот „енергија од отпад“. Дополнително, на земјите членки на ЕУ коишто немаат соодветни капацитети за безбедно согорување на отпад и имаат висок процент на негово депонирање, им се препорачува максимално искористување на капацитетите на цементните фабрики за оваа намена.

Моментално најголема пречка за зголемување на употребата на алтернативните горива добиени од отпад во цементната индустрија, не претставуваат техничките или економските фактори, туку нивната популарност во јавноста.

Извор: https://cembureau.eu/policy-focus/environment/waste-to-energy/

ПР Објава

Можеби ќе ве интересира

Hisense стана глобален лидер на пазарот на телевизори

Hisense стана глобален лидер на пазарот на телевизори

ВО ЈАНУАРИ, РЕКОРДНИ 70 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ВИДЕОЛОТАРИЈА ИМ ИСПЛАТИ НА ИГРАЧИТЕ

ВО ЈАНУАРИ, РЕКОРДНИ 70 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ВИДЕОЛОТАРИЈА ИМ ИСПЛАТИ НА ИГРАЧИТЕ

БРАКО ПОЧНА СО ПРОИЗВОДСТВО НА МЕДИЦИНСКИ ПАРАВАНИ СО НОВ ДИЗАЈН

БРАКО ПОЧНА СО ПРОИЗВОДСТВО НА МЕДИЦИНСКИ ПАРАВАНИ СО НОВ ДИЗАЈН

Капиталните инвестиции и кредитниот раст во главен фокус на Стопанска банка АД - Скопје

Капиталните инвестиции и кредитниот раст во главен фокус на Стопанска банка АД - Скопје

Можна соработка на Клиника Жан Митрев со Израел

Можна соработка на Клиника Жан Митрев со Израел

Невена Смилевска, CEE Bankwatch Network: Потребно е да ја поттикнеме енергетската транзиција на домаќинствата за да се намали енергетската сиромаштија

Невена Смилевска, CEE Bankwatch Network: Потребно е да ја поттикнеме енергетската транзиција на домаќинствата за да се намали енергетската сиромаштија

Ковачевски: Компании како Виталиа имаат значајно влијание на растот и развојот на економијата во земјата

Ковачевски: Компании како Виталиа имаат значајно влијание на растот и развојот на економијата во земјата

Како да изградите здрава навика за штедење

Како да изградите здрава навика за штедење

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во февруари досега изнесува 152,34 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во февруари досега изнесува 152,34 евра за мегават час