25 Февруари, 2024
0.0228

ЕВЕ КАДЕ СЕ НАЈСКАПИТЕ НИВИ ВО ЕВРОПА: Во која земја хектар обработливо земјиште е најскапо а каде најевтино?

Објавено во: Анализа 29 Јануари, 2024

Добивај вести на Viber

На ниво на ЕУ, цената на хектар обработливо земјиште беше 10.578 евра во просек во 2022 година. Земјоделското земјиште во Хрватска беше и најевтино во ЕУ во 2022 година, со просечна цена од 3.700 евра по хектар, покажаа податоците на Евростат.

Убедливо највисокиот просек бил хектар во Малта, со 232.230 евра, што ја одразува ограничената достапност на обработливо земјиште и притисокот да се користи за други цели, објаснуваат тие. Во групата се и Холандија, Луксембург и Ирска.

Во Грција, Чешка, Полска и Шпанија цената се движеше околу европскиот просек, покажуваат податоците на одделот за статистика.

Нивите во Хрватска биле најевтини во ЕУ во 2022 година, а најблиску до Хрватска по просечна цена по хектар се Литванија и Словачка, каде што просекот по хектар бил 4.420, односно 4.790 евра, покажуваат податоците на Евростат.

Еуростат немаше податоци за цената на хектар во Белгија, Германија, Австрија, Италија, Португалија и Кипар.

На ниво на ЕУ, просечната цена за изнајмување обработливо земјоделско земјиште и/или пасишта беше 199 евра по хектар во 2022 година.

Меѓу земјите од ЕУ чии податоци беа достапни на Евростат, најевтиниот закуп на теренот беше во Словачка, каде во просек требаше да се издвојат 57 евра по хектар.

Блиску е и Хрватска, со просечна цена на изнајмување од 74 евра по хектар, покажуваат податоците на Евростат.

Највисока кирија во 2022 година е платена во Холандија, во просек од 843 евра по хектар.

Во Унгарија и Литванија, просечната цена на изнајмување беше речиси еднаква на просекот на ЕУ.

Статистичарите немаа податоци за цените за изнајмување за Белгија, Кипар, Германија, Италија, Полска и Романија.


Можеби ќе ве интересира

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен

ДАЛИ СТЕ ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ДЕКА КОЛИЧКИТЕ ЗА ПАЗАРЕЊЕ РЕЧИСИ СЕКОГАШ СЕ СО ОШТЕТЕНИ ТРКАЛА? Неверојатен трик на трговците, нема ни да сфатите дека сте во стапица

ДАЛИ СТЕ ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ДЕКА КОЛИЧКИТЕ ЗА ПАЗАРЕЊЕ РЕЧИСИ СЕКОГАШ СЕ СО ОШТЕТЕНИ ТРКАЛА? Неверојатен трик на трговците, нема ни да сфатите дека сте во стапица

ХРВАТИТЕ НАПРАВИЈА ОГРОМНА АНАЛИЗА НА ЦЕНИТЕ НА КИРИЈАТА И ШОКИРАА: Еве каде е Скопје и другите градови низ Балканот

ХРВАТИТЕ НАПРАВИЈА ОГРОМНА АНАЛИЗА НА ЦЕНИТЕ НА КИРИЈАТА И ШОКИРАА: Еве каде е Скопје и другите градови низ Балканот