30 Мај, 2024
0.0289

ЕВЕ КАКВИ ПРИДОБИВКИ НОСИ ОТВОРЕН БАЛКАН: Бенефити има во туризмот, економијата и транспортот

Објавено во: Македонија, Балкан 22 Април, 2024

Добивај вести на Viber

Иницијативата „Отворен Балкан“ придонесе за скратување на процедурите за извоз и увоз на прехранбени производи меѓу земјите-членки. Но, ова е само дел од придобивките што ги носи иницијативата, а резултатите се многу видливи

Има многу придобивки од Иницијативата Отворен Балкан, од транспорт, економија, туризам, отворен пазар, до подобри добрососедски односи.

Отворениот Балкан е поддршка за постоечките регионални иницијативи, нивно конкретизирање и одговор на барањата на економијата, компаниите и реалниот живот.

Иницијативата покрената под името Мини Шенген е преименувана во Отворен Балкан и до неа можат да пристапат сите економии во регионот.

Иницијативата за поинтензивна соработка на Западен Балкан во 2019 година ја покренаа тројца лидери - претседателот на Србија, Александар Вучиќ и премиерите на Албанија и Северна Македонија, Еди Рама и Зоран Заев, со цел слободно движење на стоки. , услуги, луѓе и капитал според моделот на ЕУ.

Во текот на 2019, 2020 и 2021 година се одржаа низа состаноци, форуми и самити, во чии рамки беа потпишани повеќе декларации и договори, кои на Отворениот Балкан му дадоа правна рамка и основи за конкретни активности и олеснувања.

На самитот во Тирана на 21 декември 2021 година, Договорот за условите за слободен пристап до пазарот на труд во Западен Балкан, Договорот за поврзување на електронските шеми за идентификација на граѓаните и Договорот за соработка во ветеринарното, фитосанитарното и храната и животните беа потпишани областите за безбедност на добиточна храна.

Владата на Србија и Советот на министри на Албанија потпишаа договор за заемно признавање на одобрението на овластените економски субјекти за безбедност и безбедност (АЕОС), како и на Владата на Северна Македонија и Советот на министри на Албанија за взаемно признавање на одобрението на овластените стопански субјекти за безбедност и безбедност (АЕОС).

Потпишан е и Договорот за соработка на телата за акредитација на Западен Балкан, а нивната имплементација им овозможува на стопанството и на граѓаните да тргуваат, патуваат, меѓусебно да вработуваат дефицитарни кадри и побрзо да се интегрираат економски.

Целта на Отворен Балкан е да создаде единствен регионален пазар заснован на принципите и вредностите на кои се заснова единствениот пазар на Европската унија (ЕУ), имено слободата на движење на стоки, капитал, услуги и луѓе.

Договорите за трговија со стоки го намалија времето на трговските процедури и транспортот, така што значително се намалија и трошоците.

Со олеснување на процедурите за извоз и увоз, даноците и таксите за меѓународна трговија со храна меѓу членките се намалени до 80 отсто, а зголемена е и трговијата во регионот на Отворен Балкан.

Отворениот Балкан е можност за либерализација на капиталните текови, што го прави регионот поатрактивен за нови инвестиции, како и за проширување на инвестициите.

Во време кога Србија ги забрза своите економски активности, кога се потребни поголем број работници, добро е што преку Отворениот Балкан се создаде нова основа за размена на стручни кадри од различни типови.

Добро е што нашите земји од Отворениот Балкан ширум ја отворија вратата за повеќе да не постојат сложени бирократски процедури, бидејќи развојот на претприемништвото подразбира и надминува административни прашања.

Еуправозато

Можеби ќе ве интересира

МАЈКАТА ПРИЈАВИЛА ВО ПОЛИЦИЈА: Наставник истепал ученик во Битола

МАЈКАТА ПРИЈАВИЛА ВО ПОЛИЦИЈА: Наставник истепал ученик во Битола

НАТАЛИТЕТОТ И ПОНАТАМУ НЕГАТИВЕН - за три месеци се родиле 3.632 деца, еве каде има најмногу

НАТАЛИТЕТОТ И ПОНАТАМУ НЕГАТИВЕН - за три месеци се родиле 3.632 деца, еве каде има најмногу

ЛДП ВЕЧЕРВА ЌЕ РАСПРАВА КОЈ Е ОДГОВОРЕН ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ - Централниот одбор е свикан на иницијатива на претседателката Зајкова

ЛДП ВЕЧЕРВА ЌЕ РАСПРАВА КОЈ Е ОДГОВОРЕН ЗА ИЗБОРНИТЕ РЕЗУЛТАТИ - Централниот одбор е свикан на иницијатива на претседателката Зајкова

„МИЦКОСКИ ТРЕБА ДА КАЖЕ КАКО ДОЗВОЛИ ПАРТИЈА СО ДВАЈЦА ПРАТЕНИЦИ ДА ДОБИЕ ТРЕТ НАЈВАЖЕН ЧОВЕК ВО ДРЖАВАТА“: Ние реагиравме на лице место, вели таа

„МИЦКОСКИ ТРЕБА ДА КАЖЕ КАКО ДОЗВОЛИ ПАРТИЈА СО ДВАЈЦА ПРАТЕНИЦИ ДА ДОБИЕ ТРЕТ НАЈВАЖЕН ЧОВЕК ВО ДРЖАВАТА“: Ние реагиравме на лице место, вели таа

Кабинетот на Гаши реагира: Употребата на албанскиот јазик во службената комуникација е загарантирана со Уставот

Кабинетот на Гаши реагира: Употребата на албанскиот јазик во службената комуникација е загарантирана со Уставот

Сакал да им ја потпали куќата во Валандово додека сопствениците биле внатре

Сакал да им ја потпали куќата во Валандово додека сопствениците биле внатре

„НЕ ЗНАМ ДАЛИ НАВИСТИНА НЕКОЈ И УДРИЛ КЛОЦА НА ПЛАЖА ВО ГРЦИЈА, ИЛИ СТАНУВА ЗБОР ЗА БОЖЈА КЛОЦА“: Груевски распали за Кацарска, еве што вели

„НЕ ЗНАМ ДАЛИ НАВИСТИНА НЕКОЈ И УДРИЛ КЛОЦА НА ПЛАЖА ВО ГРЦИЈА, ИЛИ СТАНУВА ЗБОР ЗА БОЖЈА КЛОЦА“: Груевски распали за Кацарска, еве што вели

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС СО НИЗА КРИТИКИ ЗА КОНСТИТУТИВНАТА СЕДНИЦА НО И ЗА ЏАФЕРИ И КАСАМИ: Неприфатливо е грубото кршење на Уставот и законите на конститутивната седница на Собранието

СВЕТСКИ МАКЕДОНСКИ КОНГРЕС СО НИЗА КРИТИКИ ЗА КОНСТИТУТИВНАТА СЕДНИЦА НО И ЗА ЏАФЕРИ И КАСАМИ: Неприфатливо е грубото кршење на Уставот и законите на конститутивната седница на Собранието

ДУИ И БУЈАР ВО 2020 ТВРДЕА ДЕКА УСТАВОТ БАРА САМО 61 ПРАТЕНИК, ДЕНЕС ПЛАЧАТ: Антонио Милошоски за реакциите на ДУИ

ДУИ И БУЈАР ВО 2020 ТВРДЕА ДЕКА УСТАВОТ БАРА САМО 61 ПРАТЕНИК, ДЕНЕС ПЛАЧАТ: Антонио Милошоски за реакциите на ДУИ