03 Март, 2024
0.0251

ЕВЕ ШТО ЈА МАЧИ ЕУ: Ниска продуктивност, стареење на населението и недостаток на работна сила

Објавено во: Анализа 23 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Фокусот на овогодинешниот циклус на Европскиот семестар ќе биде ставен на долгорочниот структурен проблем, ниската продуктивност, стареењето на населението и предизвиците поврзани со зелената и дигиталната транзиција, изјави во вторникот извршниот потпретседател на Комисијата, Валдис Домбровскис.

„Ако не се справиме со овие проблеми, тие можат да го забават растот во годините што доаѓаат“, рече Домбровскис, претставувајќи го есенскиот пакет на Европскиот семестар.

Европската економија, која доживеа низа шокови во последниве години, покажа значителна издржливост, вели Домборвскис, но тој исто така истакнува дека геополитичките турбуленции, долготрајната руска војна против Украина и конфликтот што сега беснее на Блискиот исток додаваат многу на неизвесност.

ЕК во вторник во Стразбур го претстави есенскиот пакет на Европскиот семестар со кој започнува годишниот циклус на координација на економскиот менаџмент во ЕУ.

ЕУ е зафатена од ниска продуктивност, стареење на населението и недостаток на работна сила

Фокусот на овогодинешниот циклус на Европскиот семестар ќе биде ставен на долгорочниот структурен проблем, ниската продуктивност, стареењето на населението и предизвиците поврзани со зелената и дигиталната транзиција, изјави извршниот потпретседател на Комисијата, Валдис Домбровскис. во вторник.

„Ако не се справиме со овие проблеми, тие можат да го забават растот во годините што доаѓаат“, рече Домбровскис, претставувајќи го есенскиот пакет на Европскиот семестар.

Европската економија, која доживеа низа шокови во последната година, покажа значителна издржливост, вели Домборвскис, но тој исто така истакнува дека геополитичките турбуленции, долгорочната руска војска против Украина и конфликтот што моментално беснее на Средниот Исток додава многу на неизвесноста.

ЕК во вторник во Стразбур го претстави суштинскиот пакет на Европскиот семестар со кој започнува годишниот циклус на координација на економското управување во ЕУ.

„Над две третини од работодавците не можат да го најдат потребниот талент, особено во здравството, ИКТ и зелените сектори“, вели Домбровскис.

Комесарот за економија Паоло Џентилони ја нагласува важноста на инвестициите во зелената и дигиталната транзиција.

„Претходно проценивме дека е неопходно да се обезбедат 650 милијарди евра годишно дополнителни инвестиции до 2030 година во зелената и дигиталната транзиција“, рече Џентилони.

Тој додаде дека исто така е неопходно да се забрза имплементацијата на националните планови за закрепнување и издржливост, да се отстранат пречките за развој на приватниот капитал, да се осигури дека државните субвенции не ги нарушуваат еднаквите услови на единствениот пазар.


Можеби ќе ве интересира

ЏАБЕ ДИПЛОМИТЕ, АКО НЕ ВЕ БИВА: Компаниите се почесто ги отфрлаат факултетските дипломи како услов за вработување, сега се бараат вештини

ЏАБЕ ДИПЛОМИТЕ, АКО НЕ ВЕ БИВА: Компаниите се почесто ги отфрлаат факултетските дипломи како услов за вработување, сега се бараат вештини

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен