19 Јуни, 2019
0.0257

Холандија даде дозвола за преговори со Македонија, Албанија блокирана

Објавено во: Македонија 13 Јуни, 2019

Холандскиот парламент индиректно даде дозвола Европската унија да ги започне преговорите со Македонија, откако не беше прифатена од страна на мнозинството резолуцијата на неколку холандски пратеници кои бараа да се блокира „Датумот“ за нашата земја.

Од друга страна, холандскиот парламент ја прифати истата резолуција за Албанија и се изјасни против отворањето на преговорите со ЕУ за оваа земја која е во ист пакет со Македонија за доделувањето на датум за преговори од минатата година.

Вкупно 105 гласа од вкупно 150 пратеници во парламентот гласаа за тоа дека Албанија треба да почека поради недоволен прогрес во делот на борбата против организираниот криминал и корупцијата. 

Практично ова беше консензуално мислење и за власта и за опозицијата. Самата холандска влада претставувана од министерот за надворешни работи, Стеф Блок, отворањето пристапни преговори со Албанија го оцени како избрзана одлука. 

Парламентот во Холандија гласаше за четири резолуции поврзани за проширувањето на ЕУ,

Можеби ќе ве интересира

Град паѓаше во Неготино

Град паѓаше во Неготино

ФОКУС НА ДЕНОТ: За Димитров еден услов е многу важен за датум, стартува поврат на ДДВ

ФОКУС НА ДЕНОТ: За Димитров еден услов е многу важен за датум, стартува поврат на ДДВ

Димитров: Ни фали едно делче за да не може да имаат оправдување за датумот

Димитров: Ни фали едно делче за да не може да имаат оправдување за датумот

Пожар го уништи основното училиште „Страшо Пинџур“ во Штип

Пожар го уништи основното училиште „Страшо Пинџур“ во Штип

САД: Охрабрени сме што ЕУ ќе донесе одлука за отворање на пристапни преговори за Северна Македонија

САД: Охрабрени сме што ЕУ ќе донесе одлука за отворање на пристапни преговори за Северна Македонија

АНКЕТА: За колку проценти му „бега“ ВМРО-ДПМНЕ на СДСМ?

АНКЕТА: За колку проценти му „бега“ ВМРО-ДПМНЕ на СДСМ?

Иванка Василевска: Со задоволство го прифаќам разрешувањето од Пендаровски, датум за милион години

Иванка Василевска: Со задоволство го прифаќам разрешувањето од Пендаровски, датум за милион години

За упис во скопска гимназија за 285 слободни места се јавиле 330 со сите петки

За упис во скопска гимназија за 285 слободни места се јавиле 330 со сите петки

Димитров: Во октомври ниту една земја-членка на ЕУ нема да има оправдување

Димитров: Во октомври ниту една земја-членка на ЕУ нема да има оправдување