27 Септември, 2023
0.0323

Холандија во шок: Инфлацијата нагло порасна на 17 отсто, многу повеќе од соседството

Објавено во: Економија 30 Септември, 2022

Добивај вести на Viber

Холандија е во шок, објави „Де Телеграф“ бидејќи инфлацијата се искачува до рекордни 17 отсто, а цените растат многу побрзо отколку во соседните земји.

Секојдневниот живот во септември во просек поскапел за 17,1 отсто. Ова го објави статистиката на Холандија (CBS) во првичната проценка, врз основа на усогласениот европски метод на мерење. Никогаш порано инфлацијата не пораснала толку многу за само еден месец.

Месец претходно цените поскапеа во просек за 13,7 отсто на годишно ниво. Со големиот скок, инфлацијата во Холандија расте многу побрзо отколку во соседните земји. Во Германија, најголемата економија во Европа, инфлацијата достигна 10% овој месец. Во Белгија инфлацијата се зголеми на 11,3% во септември. 

Инфлацијата одамна е многу висока бидејќи цените на гасот и струјата нагло пораснаа. Но, тие повисоки трошоци за енергија, исто така, се повеќе влијаат на цените на храната.

„Цените на енергијата ги пресметува статистиката на Холандија врз основа на нови договори. Тоа значи дека фактичката инфлација може да биде помала бидејќи во никој случај сите домаќинства не мораа да склучат нов договор за енергија во септември. Заводот за статистика работи на нов метод за мерење и пресметување на цените на енергијата. Развојот на цените на енергијата мора подетално да се отслика во ова“, коментира „Де Телеграф“.


Можеби ќе ве интересира

ГЕРМАНСКАТА ИНДУСТРИЈА ИСЧЕЗНУВА: Компаниите забрзано се селат во други земји

ГЕРМАНСКАТА ИНДУСТРИЈА ИСЧЕЗНУВА: Компаниите забрзано се селат во други земји

„Десфа“ е избрана за надзорник на изградбата на гасоводот помеѓу Македонија и Грција

„Десфа“ е избрана за надзорник на изградбата на гасоводот помеѓу Македонија и Грција

ПРАЗНИТЕ КЕСИ НЕ СЕ ПОЛНАТ НИТУ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ: Граѓаните негодуваат, повтинувањата се минорни

ПРАЗНИТЕ КЕСИ НЕ СЕ ПОЛНАТ НИТУ СО НАМАЛЕНИ ЦЕНИ: Граѓаните негодуваат, повтинувањата се минорни

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

СВЕТОТ ЗА ОВА НЕ Е ПОДГОТВЕН: Глобално предупредување

Турската лира колабира во однос на доларот

Турската лира колабира во однос на доларот

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Пијалоците од утре поевтинуваат за 10 отсто

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Владата ги ограничи профитните маржи за овошјето и зеленчукот

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

Македонија2025 собра 1,3 милиони долари на гала вечера во Чикаго – македонската дијаспора со поддршка за развој на лидерство, едукација и македонските бизниси

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга

ПОЧНАЛА БЕЗ КУНА ВО ЏЕБОТ, А ДЕНЕСКА ПРОИЗВЕДУВА 120 ИЛЈАДИ ЛИТРИ ПИВО ГОДИШНО - успешна приказна на една задруга