16 Мај, 2021
0.0191

Хрватите во просек заработуваат по 930 евра

Објавено во: Финансии, Балкан 20 Април, 2021

Просечната плата во Хрватска во февруари изнесувала  скоро 930 евра. 

Во однос на јануари 2021 година, просечната февруарска нето-плата е реално поголема за 0,5 проценти. Просечната нето-плата по вработен исплатена во Хрватска во февруари годинава изнесува 7.038 куни (929 евра), што на годишно ниво е реално повеќе за 3,4 проценти. Ова го покажуваат податоците кои денеска ги објави Државниот завод за статистика (ДЗС).

Според податоците кои беа објавени на почетокот на оваа година, просечната плата најмногу порасна во Словенија, за 59,35 евра, а по неа следи Србија со зголемување од 44,19, Северна Македонија со раст од 36,31, Хрватска со 18,41, Босна и Херцеговина за 14,26, и најмалку, 8 евра во Црна Гора.

Можеби ќе ве интересира

Почнал повратот на ДДВ: За граѓаните 6,5 милиони евра, нема да има за тие што добија два пати во февруари

Почнал повратот на ДДВ: За граѓаните 6,5 милиони евра, нема да има за тие што добија два пати во февруари

ГОДИНАВА ЌЕ ИМАМЕ ПОВИСОКИ ЦЕНИ ОД ОНА ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ - Народна банка ги зголеми прогнозите за инфлација на 2,2 отсто за годинава

ГОДИНАВА ЌЕ ИМАМЕ ПОВИСОКИ ЦЕНИ ОД ОНА ШТО СЕ ОЧЕКУВАШЕ - Народна банка ги зголеми прогнозите за инфлација на 2,2 отсто за годинава

Адвокатите се дигитализираат!

Адвокатите се дигитализираат!