22 Ноември, 2019
0.0362

Има ли владин функционер што ургирал осомничена фирма да добие државна помош, прашува Топлификација

Објавено во: Економија 08 Ноември, 2019

Во врска со доделената државна помош на осомничената фирма од Управата за финансиска полиција ТЕ-ТО, акционерите на Топлификација решија јавно да постават неколку прашања до Владата.

„Дали Владата знае дека друштвото ТЕ-ТО, во периодот кога се реализирала инвестицијата, морало да плаќа даночни долгови за ДДВ на граница при увозот на опремата. При увозот на главната опрема за ТЕ-ТО, гасната и парната турбина кои се транспортираа од солунското пристаниште до Скопје со специјален транспорт, мораше да се плати даночен долг од околу 12 милиони евра. Тогаш инвеститорите на ТЕ-ТО, Топлификација и рускиот партнер ги платија сите законски даночни обврски веднаш, со земање на кредити од банки или од сопствени средства. За таа цел Топлификација се задолжи во домашна банка пет милиони евра. Вкупниот даночен долг од 12 милиони беше повратен од државата за една и половина година. Значи, во тој период ТЕ-ТО бил кредитор на државниот буџет“, прашуваат од Топлификација.

Второто прашање е дали Владата го прашала ТЕ-ТО зошто не зема кредит од комерцијални банки да си го плати даночниот долг, кога веќе оствариле добивка од 120 милиони евра и направиле даночен долг кон државата од 12 милиони евра и со тоа што не ги плаќале аконтациите на даноци во 2019 година, го зголемиле даночниот долг на 20 милиони евра без никакви последици по осомничената фирма. 

Дали Владата бсе обратила до ОЈО Скопје и до ОЈО за гонење на организиран криминал и корупција, за да праша во која фаза е истрагата за лажниот стечај на ТЕ-ТО.

Дали Владата, давајќи државна помош на осомничена фирма станала банка кредитор на осомничени фирми.

Дали има функционер во Владата кој посебно ургирал за ова кредитирање на осомничена фирма. 

Од Владата за Фактор велат дека формата на државна помош која и е доделена на ТЕ-ТО, а за која веќе пишувавме е одложување на даночниот долг на фирмата кој УЈП. Во моментов и Обвинителството за организиран криминал и корупција води истрага за предметот и е пред носење обвинителска одлука.

„Согласно Законот за државна помош Владата донесе одлука за одложување на плаќањето на даночниот долг. Станува збор за единствен објект кој произведува електрична енергија од природен гас, не влијае на загадувањето, допринесува за поголем БДП на државата како и за подобрување на енергетската сигурност. Во интерес на државата е објектот да работи без запирање, велат од Владата за Фактор.


Можеби ќе ве интересира

ИМА ЛИ ПРОПУСТИ КАЈ НЕКОЈА КОМПАНИЈА: Ќе се контролира како се чуваат државните нафтени резерви

ИМА ЛИ ПРОПУСТИ КАЈ НЕКОЈА КОМПАНИЈА: Ќе се контролира како се чуваат државните нафтени резерви

Извршители ја тероризираат пензионерката Надица: Казнета сум што не сакам да користам нешто уште од 2007

Извршители ја тероризираат пензионерката Надица: Казнета сум што не сакам да користам нешто уште од 2007

Џиновите од малата Виница лани направија приход од 124 милиони евра

Џиновите од малата Виница лани направија приход од 124 милиони евра

ДА СЕ РАБОТИ ПОМАЛКУ ОД 8 ЧАСА ДНЕВНО - Синдикатот бара европски услови, фирмите скептични

ДА СЕ РАБОТИ ПОМАЛКУ ОД 8 ЧАСА ДНЕВНО - Синдикатот бара европски услови, фирмите скептични

Кој заработува од сириската нафта?

Кој заработува од сириската нафта?

ТЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ, ПА ВЛЕЗ ВО АВТОБУС: Во Словачка работат 20.000 Срби, ова се условите

ТЕСТ ЗА НАРКОТИЦИ, ПА ВЛЕЗ ВО АВТОБУС: Во Словачка работат 20.000 Срби, ова се условите

УЈП: Проверете си ги трансакциските сметки, следува исплатата на „Мој ДДВ“

УЈП: Проверете си ги трансакциските сметки, следува исплатата на „Мој ДДВ“

УТРИНСКИ ФОКУС: Кавадарци има седуммина величествени, кои се тие?

УТРИНСКИ ФОКУС: Кавадарци има седуммина величествени, кои се тие?

ЗА ХРАНА, СОКОВИ И ЧОКОЛАДИ - кои се „иноватори“ зеле државни пари

ЗА ХРАНА, СОКОВИ И ЧОКОЛАДИ - кои се „иноватори“ зеле државни пари