06 Април, 2020
0.0260

Иванов-Туск: Македонија ги презема сите мерки за заштита на државните граници

Република Македонија ги презема сите мерки и активности за заштита на државните граници, изјави македонскиот претседател, Ѓорѓе Иванов во Њујорк на средба со претседателот на Европскиот совет, Доналд Туск.

Објавено во: Македонија 20 Септември, 2016

Тие разговараа за  евроинтеграцијата на Македонија, но и за предизвиците коишто произлегуваат од мигрантската и бегалска криза, особено безбедносниот аспект.

Иванов кажа дека Република Македонија ќе го продолжи реформскиот процес, со цел достигнување на европските стандарди и критериуми и ќе продолжи да придонесува за регионалната соработка, во одржувањето на стабилноста и просперитетот на регионот на Југоисточна Европа.

„И покрај предизвиците со кои се соочува унијата, како и самиот процес на проширување, на Република Македонија како и на целиот регион на Југоисточна Европа им е потребна забрзана интеграција во Европската унија, затоа што тоа е најдобриот начин за целосно консолидирање на регионот, со што пак, ќе се консолидира и Европската унија" - вели Иванов.

Во контекст на предизвиците поврзани со мигрантската и бегалската криза, претседателот Иванов потенцираше дека Република Македонија се залага за сеопшто европско решение, што ќе опфаќа заеднички критериуми за справување со мигрантската криза. Заклучија дека е потребна итна координирана и синхронизирана акција на сите засегнати држави.

Иванов нагласи дека земјата  ја има в предвид и обврската за хуман третман на бегалците.


Можеби ќе ве интересира

СИТЕ ОДГОВОРИ НА ЕДНО МЕСТО: Кол-центар за помош на компаниите и граѓаните

СИТЕ ОДГОВОРИ НА ЕДНО МЕСТО: Кол-центар за помош на компаниите и граѓаните

Администрацијата на САД со 1,1 милион долари за Македонија

Администрацијата на САД со 1,1 милион долари за Македонија

Почина 40 годишен маж од Кочани: Прва жртва во градот, се стравува за стотици заразени

Почина 40 годишен маж од Кочани: Прва жртва во градот, се стравува за стотици заразени

Нов ценовник на бензините: Никогаш не биле поевтини

Нов ценовник на бензините: Никогаш не биле поевтини

Нови тројца лекари од Куманово позитивни на Ковид-19

Нови тројца лекари од Куманово позитивни на Ковид-19

Димитров: Ердоган ќе ни испрати помош

Димитров: Ердоган ќе ни испрати помош

Породилното останува на товар на државата

Породилното останува на товар на државата

(ФОТО) Сијарто допатува во Скопје со 100.000 маски и 5.000 скафандери

(ФОТО) Сијарто допатува во Скопје со 100.000 маски и 5.000 скафандери

Стариот одмор мора да се искористи до 31 мај, а новиот за 2020 до 30 јуни

Стариот одмор мора да се искористи до 31 мај, а новиот за 2020 до 30 јуни