03 Март, 2024
0.0230

КАКО „BLACK FRIDAY“ ГО ДОБИЛ ИМЕТО? Се започнало безгрижно во Филаделфија, а потоа влетаа навивачите!

Објавено во: Анализа 24 Ноември, 2023

Добивај вести на Viber

Во целиот свет, последниот петок во ноември е познат како „црн петок“, денот кога трговците на купувачите им нудат големи попусти, поради што продавниците и трговски центри се преполни.

Она што сите ги интересира е од каде доаѓа името Black Friday? Па, тоа датира од средината на минатиот век во Соединетите Американски Држави, а интересот се зголеми пред само десетина години и кај нас. Многубројни инциденти се случија токму на овој ден, како масовни тепачки, грабежи и кражби на производи - објасни Невена Милошевиќ.

- А според една од теориите за тоа како овој неформален празник го добил своето име, навивачите од Филаделфија само предизвикале хаос и немири и овој навидум неформален шопинг празник го претвориле во целосен хаос. 

Можеби ќе ве интересира

ЏАБЕ ДИПЛОМИТЕ, АКО НЕ ВЕ БИВА: Компаниите се почесто ги отфрлаат факултетските дипломи како услов за вработување, сега се бараат вештини

ЏАБЕ ДИПЛОМИТЕ, АКО НЕ ВЕ БИВА: Компаниите се почесто ги отфрлаат факултетските дипломи како услов за вработување, сега се бараат вештини

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен