25 Февруари, 2024
0.0451

КАКО ДА РЕАГИРА ВАШЕТО ДЕТЕ АКО МУ СЕ ЗАКАНУВА КИДНАПИРАЊЕ? Целиот Балкан на нозе, се споделуваат видео совети за децата и родителите

Објавено во: Анализа 05 Декември, 2023

Добивај вести на Viber

По многубројните случаи на исчезнати деца на Балканот, а и многубројни тврдења за наводни кражби на деца, на социјалните мрежи се споделуваат совети насочени кон родителите и децата, за тоа, како да се заштитат доколку се посомневаат дека некој сака да ги киднапира.

Како вашето дете безбедно да стаса на училиште и безбедно да се врати дома?

  Направете најбезбеден пат - исполнети места, осветлени улици, регулирани раскрсници! Избегнувајте опасни места: градилишта, гаражи, обраснати површини. Одете неколку пати со вашето дете по безбеден пат.

Објаснете им дека ништо не смее да им го одвлече вниманието (на пр. играње на детско игралиште); скратување и менување на трасата (дури и ако доцнат).

 ВАЖНО Е ДА ГО ПАМЕТАТ телефонскиот број на еден од родителите напамет (и по можност и двајцата) - дури и ако вашето дете има свој мобилен телефон или часовник со СМС. Можат да се изгубат, уништат, скршат во најнеповолниот момент! Исто така, да ја знаат домашната адреса и целосното име на родителите.

  Во случај на опасност, покажете му на детето каде може да влезе на безбедни места на вашиот пат за да побара помош.

Објаснете кому е побезбедно да се обратите за помош (чувар, продавач, мајка со дете).

 Повторете ги правилата за патен сообраќај -  да ја преминуваат улицата на семафор или пешачки премин.

Објаснете им дека не смеат да разговараат со непознати, особено ако некој им понуди нешто или ги покани во автомобил.

 Познавањето и следењето на овие едноставни правила значително го зголемува нивото на безбедност на вашето дете и мирот на родителите.

View this post on Instagram

A post shared by Elena Tsarkova (@tsarkova_elena)

ФОТО: Пиксабеј

Можеби ќе ве интересира

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

КАКВИ ИЗБОРНИ КРАЖБИ ПОСТОЈАТ И КАКО ДА СЕ СПРЕЧАТ? Која е смислата на гласањето ако системот никогаш не ни дозволува да го направиме вистинскиот избор?

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен

ДАЛИ СТЕ ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ДЕКА КОЛИЧКИТЕ ЗА ПАЗАРЕЊЕ РЕЧИСИ СЕКОГАШ СЕ СО ОШТЕТЕНИ ТРКАЛА? Неверојатен трик на трговците, нема ни да сфатите дека сте во стапица

ДАЛИ СТЕ ЗАБЕЛЕЖАЛЕ ДЕКА КОЛИЧКИТЕ ЗА ПАЗАРЕЊЕ РЕЧИСИ СЕКОГАШ СЕ СО ОШТЕТЕНИ ТРКАЛА? Неверојатен трик на трговците, нема ни да сфатите дека сте во стапица

ХРВАТИТЕ НАПРАВИЈА ОГРОМНА АНАЛИЗА НА ЦЕНИТЕ НА КИРИЈАТА И ШОКИРАА: Еве каде е Скопје и другите градови низ Балканот

ХРВАТИТЕ НАПРАВИЈА ОГРОМНА АНАЛИЗА НА ЦЕНИТЕ НА КИРИЈАТА И ШОКИРАА: Еве каде е Скопје и другите градови низ Балканот