22 Септември, 2023
0.0217

КОЛКАВИ СЕ ШАНСИТЕ ДА ВЕ НАПАДНЕ АЈКУЛА НА ЈАДРАНСКО МОРЕ: Дури 33 ајкули ги посетуваат водите на Јадранот

Објавено во: Анализа 05 Август, 2023

Добивај вести на Viber

Ајкулите се предатори чија единствена вистинска закана се луѓето, а кога станува збор за избор на мени, луѓето не се баш нивната омилена храна.

До 33 видови ајкули го посетуваат Јадранот од време на време, од кои само три се потенцијално опасни. Едно од нив е големата бела ајкула.

Шансите да се сретнете со ајкула во Јадранот се многу мали, а од 1900 година досега се забележани само 25 напади.

Еве што знаеме за најопасните видови што некогаш ги населиле океаните.

- Мегалодон е најголемата ајкула досега - и една од најголемите риби што некогаш постоеле - со тежина до 50 тони и со должина од над 18 метри, што ја прави околу три пати поголема од денешната голема бела.

- Проценките за големината на Мегалодон се засноваат на откривањето на неговите фосилизирани заби, а целосен мегалодонски „скелет“ никогаш не е пронајден. Се проценува дека неговата вилица била широка од 2,7 на 3,4 метри, што значи дека можел да проголта два полни- израснати луѓе одеднаш.

- Живееле пред 23 до 3,6 милиони години.

- Мегос првпат е опишан во 1835 година од Луис Агасиз, американски натуралист, кој му го дал името на видот.

- Се проценува дека силата на каснување на мегалодонот била три пати посилна од каснувањето на „Т-рекс“ и дека лесно можел да здроби автомобил.

- Научниците го припишуваат изумирањето на мегалодонот на периодот на глобално ладење, на крајот на плиоценот (пред 2,6 милиони години). Како што планетата се ладеше, животните на дното на синџирот на исхрана изумреа, што доведе до смрт на нивните предатори.

Мегалодоните се секако исчезнати, но сепак живеат само во филмовите.

Можеби ќе ве интересира

ЕВЕ КАКО ДА ДОБИЕТЕ ГЕРМАНСКО ДРЖАВЈАНСТВО: Сите детали, улови, документи и процедури за добивање германски пасош!

ЕВЕ КАКО ДА ДОБИЕТЕ ГЕРМАНСКО ДРЖАВЈАНСТВО: Сите детали, улови, документи и процедури за добивање германски пасош!

„5 G Е ИЗВОР НА КОРОНА, ГИ КОНТРОЛИРА ЧИПОВИТЕ ШТО НИ ГИ ВСАДИЈА СО ВАКЦИНИТЕ, УБИВА ПТИЦИ, РАСТУРА МАСОВНИ СОБИРИ“:Што е точно 5G технологијата и каде се користи

„5 G Е ИЗВОР НА КОРОНА, ГИ КОНТРОЛИРА ЧИПОВИТЕ ШТО НИ ГИ ВСАДИЈА СО ВАКЦИНИТЕ, УБИВА ПТИЦИ, РАСТУРА МАСОВНИ СОБИРИ“:Што е точно 5G технологијата и каде се користи