04 Јуни, 2020
0.0365

Комерцијална банка го откажа собранието, ама мнозинството акционери веќе ги поддржале одлуките

Објавено во: Економија 27 Март, 2020


Комерцијална банка АД Скопје ги извести денеска своите акционери дека го откажува акционерското собрание кое беше закажано за 2 април годинава. Одлуката следува по објавата на Уредбата на Владата во Службен весник денеска, а со која Владата им наложи на друштвата да не одржуваат собранија за време на вонредната состојба. Објавата секако имаше негативен ефект на берзата уште вчера, па цените на акциите паднаа. За инвеститорите веше разочарување дека ќе се откажуваат собранија на кои требаше да се носат одлуки за исплата на дивиденда. Денеска за Фактор од Македонска берза и од КХВ потврдија дека ова ќе има влијание на пазарот. 

Комерцијална банка е прва која го откажува Акционерското собрание но оттаму известуваат и дека врз основа на препораките на Комисијата за хартии од вредност за учество и гласање на Собранието по пат на писмена кореспонденција, заклучно со 27.03.2020 година, 52,92 отсто од акционерите гласале за предложените одлуки од Дневниот ред на Собранието. 

„По завршување на вонредната состојба Комерцијална банка АД Скопје ќе објави нов датум на одржување односно продолжување на закажаното Годишно собрание, стои во известувањето.

Објавата на Комерцијална банка дека предложените одлуки меѓу која и таа дека ќе има дивиденда веќе е поддржана од мнозинство од акционерите секако е позитвен сигнал за акционерите кои очекуваат дивиденда. 

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип