23 Април, 2024
0.0250

„ЛА НИЊА“ Е СПРОТИВНА НА „ЕЛ НИЊО“, А НОСИ КАТАСТРОФАЛНИ ВРЕМЕНСКИ УСЛОВИ: Дождови но и суши, студено време... Еве што треба да знаете за овој метеоролошки феномен

Објавено во: Анализа, Свет 24 Февруари, 2024

Добивај вести на Viber

Што всушност предизвикува „Ла Ниња“?

“Притисокот на морското ниво се намалува во регионот на Океанија и зголемување на истиот во тропскиот и суптропскиот Пацифик долж бреговите на Јужна Америка и Централна Америка; што предизвикува зголемување на разликата во притисокот што постои помеѓу двата краја на екваторијалниот Пацифик.

Ветровите од алдер се засилуваат, предизвикувајќи релативно постудените длабоки води долж екваторијалниот Пацифик да останат на површината.

Ненормално силните трговски ветрови имаат поголем ефект на влечење врз површината на океанот, зголемувајќи ја разликата во нивото на морето помеѓу двата краја на екваторијалниот Пацифик. Со тоа нивото на морето се намалува на бреговите на Колумбија, Еквадор, Перу и северен Чиле и се зголемува во Океанија.

Како резултат на појавата на релативно ладни води долж Екваторот, температурата на површината на морето се намалува под просечната климатолошка вредност. Ова претставува најдиректен доказ за присуството на феноменот Ла Ниња. Сепак, максималните негативни термички аномалии се помалку од оние забележани за време на Ел Нињо.

За време на настаните во Ла Ниња, топлите води во екваторијалниот Пацифик се концентрирани во регионот покрај Океанија развива ладни струи.

Врнежите се зголемуваат во Југоисточна Азија, делови од Африка, Бразил и Австралија, каде поплавите ќе станат вообичаени.

Фреквенцијата на тропски бури и урагани во САД се зголемува.

Врнежи од снег кои можат да бидат историски во некои делови на САД.

Големи суши во западниот дел на Америка, во Мексиканскиот Залив и во североисточна Африка. Температурата на овие места може да биде нешто пониска од вообичаеното.

Во случајот на Шпанија и Европа воопшто, врнежите може да се зголемат значително.

Слабеење на струјата наспроти екваторотТој, предизвикувајќи топлите води што доаѓаат од азиските крајбрежја, да влијаат малку на водите на Пацификот на Америка.

Проширување на морските излети, кои се јавуваат како последица на интензивирање на трговските ветрови. Исходите се случуваат кога голема количина површинска вода се заменува со ладна вода на длабочина и сите хранливи материи што беа под најповршните слоеви се креваат. Со вишок на хранливи материи, организмите и рибите што живеат таму се размножуваат и тоа е многу позитивно за риболов.

Зајакнување на јужната екваторијална струја, особено во близина на екваторот, влечење на ладни води што ги намалуваат температурите на источниот и централниот тропски Пацифик.

Поголема близина на термоклинот (регион каде има брзо намалување на температурата) до морската површина во тропскиот Пацифик, што ја фаворизира трајноста на морските видови кои ја наоѓаат својата храна подолго време.

Кои циклуси ги има феноменот Ла Ниња?

Кој е феноменот Ел Нињо? Па, нормалното однесување на трговските ветрови во Пацификот е дека тие дуваат од исток кон запад. Овие ветрови ја туркаат водата од бреговите на Јужна Америка и ги носат до Океанија и Азија. Сета таа натрупана топла вода генерира дожд и тропска клима во овие области. Она што се случува во Јужна Америка е дека целата топла вода што се преселила е заменета со ладна вода што излегува од длабочините кон површината. Овој прилив на ладна вода се нарекува Струја на Хумболт.

Оваа состојба на топла вода на запад и студена вода на исток создава разлика во температурите низ Тихиот океан, давајќи ни тропска клима во Океанија и дел од Азија. Во меѓувреме, ветерот високо во атмосферата се движи во спротивна насока, што резултира во систем за циркулација на воздухот што постојано ги турка топлите води кон запад. Ова е нормална состојба во Тихиот океан и климата.

Но, феноменот Ел Нињо, кој редовно се јавува во циклуси од три до пет години, ја менува целата оваа динамика. Овој феномен започнува со предизвикување пад на трговските ветрови, предизвикувајќи целата топла вода складирана во Океанија да се движи кон Јужна Америка. Кога оваа вода ќе стигне до бреговите, овие води испаруваат и произведуваат необични обилни дождови, додека климата од другата страна на Пацификот се суши, предизвикувајќи сериозни суши.

Веќе го знаете нормалното функционирање на океанските струи и трговските ветрови на Тихиот океан. Па, сега ќе ви биде полесно да разберете што е феноменот Ла Ниња.

Името Ла Ниња е избрано затоа што е спротивно на Ел Нињо.. Кога ќе се појави овој феномен, трговските ветрови дуваат со сила поголема од нормалната, предизвикувајќи складирање на многу повеќе топла вода на бреговите на Океанија и Азија. Кога тоа ќе се случи, во овие места се случуваат екстремни дождови, но во Јужна Америка владее голема суша.

Овие две појави создаваат недостаток на риба и природни катастрофи.

Феноменот Ла Ниња обично трае со месеци, а последиците што ги носи се следниве:

Овој феномен не се случува вака од еден во друг момент, но за да се манифестира целосно, поминува низ различни фази.

Првата фаза се состои од феноменот Ел Нињо почнува да ослабува. Нормално, овие две појави се циклични, па после едната и другата започнуваат. Кога трговските ветрови кои престанаа почнаа да дуваат повторно и воздушната струја се стабилизира како нормална, Ла Ниња може да започне да следи ако брзината на трговските ветрови започне да биде ненормално висока.

Познато е дека Ла Ниња започнува да се јавува кога трговскиот ветер дува посилен и зоната на интертропска конвергенција порано ќе се префрли на север од својата вообичаена позиција. Покрај тоа, зоната на конвекција во Пацификот се зголемува.

Научниците идентификуваат дека Ла Ниња се развива кога ќе се појави:

Последната фаза се јавува кога трговските ветрови почнуваат да губат сила и да дуваат со силата што ја прави вообичаено.

Кога ќе се одржи Ла Ниња, обично трае помеѓу 9 месеци и 3 години, во зависност од неговиот интензитет. Нормално, колку е пократко неговото времетраење, толку се поинтензивни ефектите што ги создава. Најсериозните и најштетни влијанија се прикажани во текот на првите 6 месеци.

Обично започнува во средината на годината, го достигнува својот максимален интензитет на крајот и се распрснува во средината на следната година. Се јавува поретко отколку Ел Нињо. Обично се јавува помеѓу периоди од 3 до 7 години.