15 Јуни, 2024
0.0247

„ЛОШО НИ СЕ ПИШУВА“: Научниците во шок, се гаси клучната артерија на планетата, не знаат што точно се случува

Објавено во: Анализа 25 Октомври, 2023

Добивај вести на Viber

Последното истражување на научниците покажа дека Голфската струја дефинитивно слабее.

Истражувачите од океанографската институција Вудс Хол во Масачусетс, сепак, не се сигурни дали тоа се должи на климатските промени. Резултатите од студијата беа објавени на крајот на септември во списанието Geophysical Research Letters.

- Голфската струја, односно протокот на топла вода низ теснецот Флорида, во последните 40 години е забавен за четири проценти со сериозни импликации за светската клима и со 99 проценти веројатност дека ова слабеење не е случајно - соопштението на институтот. државите.

Главниот автор на студијата, Кристофер Пикух, океанограф во институтот, смета дека ова е најсилниот и најдефинитивен доказ дека океанската струја слабее.

Тоа е во исто време и првиот дефинитивен и недвосмислен доказ дека океанските струи се промениле. Значително слабеење на Голфската струја во изминатите 40 години е забележано во теснецот на Флорида. Одредувањето на јачината на Голфската струја е важно за следење на циркулацијата во Северен Атлантик и собирање податоци за тоа како океанот реагира на климатските промени.

ПРИЧИНА НЕПОЗНАТА

Голфската струја е само мала компонента на термохалинската циркулација или дел од глобалните океански струи кои транспортираат кислород, хранливи материи, јаглерод и топлина низ планетата додека го контролираат нивото на морето и активноста на ураганите. Научниците во студијата не ја наведуваат причината за слабеењето на Голфската струја и посочуваат дека допрва треба да се утврдува.

Голфската струја е топла и брза океанска струја во Атлантикот. Тој е дел од глобалната циркулација на термохалин. Топлината што ја пренесува е неопходна за одржување на умерени услови и за регулирање на нивото на морето. Еден дел од него започнува во Мексиканскиот залив и се нарекува струја на Флорида, а северно од Бахамите се приклучува на струјата на Антилите и се нарекува Голфска струја. Го следи брегот на Соединетите Американски Држави некое време пред да сврти кон исток преку Атлантикот околу Њуфаундленд.

Западно од Британските острови, по делумно одвојување, станува северноатлантска струја и продолжува кон северот на Европа. Откако ќе потоне длабоко во океанот и ќе ја ослободи својата топлина во атмосферата, водата полека тече кон југ, каде што повторно се загрева и циклусот се повторува.

КЛУЧНА АРТЕРИЈА НА ОКЕАНСКИТЕ СТОИ

Голфската струја е клучна артерија на океанските струи и последиците од неговото слабеење се глобални.

За да најдат дефинитивен доказ за забавување на Голфската струја, научниците ги анализираа податоците собрани во изминатите 40 години од три одделни извори - подводни кабли, сателитски височини и набљудувања на лице место. Тие го следеа движењето на струјата околу теснецот на Флорида. Нивната статистичка анализа откри дека струјата забавила за четири проценти, а само еден процент се чини дека се должи на случајни флуктуации во нивното мерење.

На прв поглед, промената од четири проценти може да изгледа како минимална промена, но постои загриженост дека тоа е всушност само бавен почеток.

- Тоа е како во првите денови од избувнувањето на Ковид. Луѓето велеа: „Имаме само 60 случаи и не ни е грижа“. Луѓе, однапред имаме проблем - изјави океанографката Хелен Черски од Универзитетот во Лондон (UCL), која не беше вклучена во студијата.

Курир.рс

Можеби ќе ве интересира

ДАЛИ И ВАС КАКО РАБОТНИК ВЕ НЕРВИРА ОВА? Работниците од регионот конечно одговорија што ги нервира на работното место

ДАЛИ И ВАС КАКО РАБОТНИК ВЕ НЕРВИРА ОВА? Работниците од регионот конечно одговорија што ги нервира на работното место