03 Октомври, 2023
0.0246

Македонците застапени и во Советодавниот Oдбор во Берлин

Објавено во: Македонија 29 Јуни, 2022

Добивај вести на Viber

На крајот на мај година31 мај 2022 година, бил конституиран новиот oкружен Cоветодавен oдбор за учество и интеграција за изборниот период 2021-2026 година. Основата за неговата работа е особено став 19 од Законот за потпомагање за учество во миграциското општество на сојузната покраина Берлин, стои на веб страната.

Покрај претседателката, градоначалничката на берлинскиoт округ Фридрихсхајн-Кројцберг, Клара Херман (Партијата на зелените), во Управниот одбор беа избрани: Горан Николоски за Централниот совет на Македонците во Германија, Бахар Санли за Работничкотo заедништво Грефе – Киц, Угур Суруку за Алевитската заедница во Берлин, Тулај Уста за ХДБ – Прогресивно народно единство на Турција во Берлин.

Во април 2022 година, новите членови на oкружниот Cоветодавен oдбор за учество и интеграција беа избрани во процес на селекција во две фази. Овој Cоветодавен oдбор се состои од организации на мигранти и други непрофитни актери чие место на живеење, работа или сфера на активност ce во округoт Фридрихcхајн-Кројцберг и ја советува администрацијата за сите прашања поврзани со темите на учество, миграција и интеграција, политика за интеграција, различност и интеркултура како и промоција на демократијата и антидискриминација.

Членовите на Управниот одбор биле предложени и избрани од членовите на Cоветодавниот Oдбор за интеграција.

Советодавниот oдбор е посветен да обезбеди сите жители во областа да живеат заедно на еднаква основа, без разлика на етничкото потекло, полот, религијата, идеологијата, возраста, попреченоста или сексуалната ориентација. Советодавниот oдбор се залага за учество на сите граѓани со миграцискa историја во општинската и политичката работа.

Повеќе детали тука

Можеби ќе ве интересира

ПОСТАПКАТА И ПО 28 ГОДИНИ Е ОТВОРЕНА: Клучните детали од атентатот на Глигоров

ПОСТАПКАТА И ПО 28 ГОДИНИ Е ОТВОРЕНА: Клучните детали од атентатот на Глигоров

ОВА Е МОМЧЕТО ЗА КОЕ МАЈКАТА ОБВИНИ ДЕКА БИЛО ВРЗУВАНО ВО „ДЕМИР ХИСАР“: „Го пуштија од болница затоа што доаѓала ЕУ мисија- не сакале да го видат врзан и како зомби“

ОВА Е МОМЧЕТО ЗА КОЕ МАЈКАТА ОБВИНИ ДЕКА БИЛО ВРЗУВАНО ВО „ДЕМИР ХИСАР“: „Го пуштија од болница затоа што доаѓала ЕУ мисија- не сакале да го видат врзан и како зомби“

ОД КАФУЛЕ, ЗАЕВ ГО ПРОШЕТА ЦИПРАС ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА ОД КАДЕ ЈА ВОДЕШЕ СТРУМИЦА: Костадинов им беше домаќин, ги пречека во општинската зграда

ОД КАФУЛЕ, ЗАЕВ ГО ПРОШЕТА ЦИПРАС ВО КАНЦЕЛАРИЈАТА ОД КАДЕ ЈА ВОДЕШЕ СТРУМИЦА: Костадинов им беше домаќин, ги пречека во општинската зграда

СЕ „БИЛДА“ ПАТРИОТИЗАМ ВО УЧИЛИШТАТА ВО АЕРОДРОМ: Муцунски најави-секој понеделник, денот на учениците ќе почнува со химната

СЕ „БИЛДА“ ПАТРИОТИЗАМ ВО УЧИЛИШТАТА ВО АЕРОДРОМ: Муцунски најави-секој понеделник, денот на учениците ќе почнува со химната

НИКОГАШ ВО ИСТОРИЈАТА НЕМАЛО РАСТ НА ПЕНЗИИТЕ ЗА 24 ПРОЦЕНТИ: Тренчевска вели се грижат за пензионерите

НИКОГАШ ВО ИСТОРИЈАТА НЕМАЛО РАСТ НА ПЕНЗИИТЕ ЗА 24 ПРОЦЕНТИ: Тренчевска вели се грижат за пензионерите

„ПРОГНОЗИТЕ ЗА СНЕГ СЕ СТАРИ, ДОПРВА ДОАЃААТ НОВИ!“ Ќе ги зголемат ли новите анализи предвидувањата за снежни врнежи во Европа?

„ПРОГНОЗИТЕ ЗА СНЕГ СЕ СТАРИ, ДОПРВА ДОАЃААТ НОВИ!“ Ќе ги зголемат ли новите анализи предвидувањата за снежни врнежи во Европа?

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Почна постапката за изградба на споменици на Карпалак, Вејце и Љуботенски Бачила, но ќе се гради и Музеј на УЧК во Арачиново

ФАКТОР НА ДЕНОТ: Почна постапката за изградба на споменици на Карпалак, Вејце и Љуботенски Бачила, но ќе се гради и Музеј на УЧК во Арачиново

Заев и Ципрас се сретнаа со струмичкиот градоначалник Костадинов

Заев и Ципрас се сретнаа со струмичкиот градоначалник Костадинов

Јанкулоска кажа дали би се сретнала со Никола Груевски

Јанкулоска кажа дали би се сретнала со Никола Груевски