05 Јуни, 2020
0.0496

Миќиќ Божиновска: Повратот на ДДВ е повеќе популистичка отколку мерка за враќање на парите

Објавено во: Економија 20 Јуни, 2019

Најавената мерка за поврат на данокот на додадена вредност е повеќе популистичка отколку мерка со која евентуално ќе се постигне целта - намалување на сивата економија и враќање на парите на граѓаните, вели за Фактор Весна Миќиќ Божиновска, главен и одговорен уредник на весникот Вечер. Тврди оти трговците секогаш, па и во овој случај ќе најдат дупка во законот; и ќе продолжат да работат за свој профит, а од новата мерка најголем ќар сепак ќе имаат најбогатите. Миќиќ Божиновска затоа, вели, „Кој има, тој ќе троши, кој троши тој и ќе добива. 

Според неа, од најавената мерка, која стапува во сила од 1 јули годинава треба да добиваат и граѓаните и државата, а вршителите на дејност се очекува да го намалат обидот за неиздавање фискални и со тоа одбегнување на плаќањето на данокот на државата. Сепак го поставува прашањето колку овие очекувања може да се реални.

Намалување на сивата економија и даночната евазија како една од целите на оваа мерка може многу лесно да остане само на хартија, доколку државата нe преземе мерки за поголема контрола на фискализацијата со посебен акцент на делови од Македонија и Скопје каде што важат „други закони" . Прашањето што се наметнува е колку граѓаните навистина, ќе се занимаваат со тоа да ја скенираат секоја фискална сметка? Можеби подобро ќе беше државата да го намалеше данокот на производите за широка потрошувачка и со тоа повеќе пари би останувале кај тие за кои оваа мерка е наменета, вели Миќиќ Божиновска.

Остава простор секако времето во наредните месеци да покаже колку предвидената мерка ја „спасила" државата од сивата економија, и колку граѓаните навистина се побогати откако на нивните сметки на крајот на годинава ќе легнат 15 проценти на име на поврат на ДДВ.


А.Т.

Можеби ќе ве интересира

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

СТАТИСТИКА: Во Македонија невработеноста е 16.2 отсто

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

Kaко Меркел ќе ја спаси Германија од корона кризата?

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

ПАНДЕМИЈАТА СИ ГО НАПРАВИ СВОЕТО: Затворени вратите за работа во Германија и Австрија

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НИЗ СКОПСКИТЕ МАРКЕТИ СНЕМА ЛЕБ - сите пазарат за карантинскиот викенд

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НАЈГОЛЕМ ПАД ПО 1999: Европјаните помалку трошеле во април

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

НИКОЈ НЕ Е ИМУН НА КРИЗАТА: 50.000 Хрвати останаа без работа

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЕВН: Порамнети и корегирани сметки добиват корисниците, од 15 април броилата се отчитуваат

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

ЗАБОРАВЕТЕ НА ЛЕТАЊЕ СО WIZZ AIR - тие што резервирале или ваучер или враќање на парите

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип

Владата нема да дава дозволи за работа во текстилната и кожарската индустрија во Штип