26 Март, 2019
0.0209

Милошоски: ВМРО-ДПМНЕ не е виновна за барањата на Беса

Објавено во: Македонија 11 Јануари, 2019

Пратеникот Антонио Милошоски во интервју за МКД вели дека неговата партија ВМРО-ДПМНЕ не може да биде одговорна за националистичките барања и уцени на партиите на Албанците. Ова констатација на поранешниот министер за надворешни работи следува по предлогот на поранешниот премиер Љубчо Георгиевски партијата да му отстапи два пратеника на Зоран Заев за шефот на Владата да не мора да се пазари и да ги задоволува барањата на Беса во обидот да изнајде двотретинско мнозинство за уставните измени согласно Преспанскиот договор.

- Ние сега разговараме за последицата, но таа не е извор на одговорноста. Одговорноста или вината за ваквата ситуација во која што пазарењето за уставните измени навлегува и многу подлабоко во теми кои што се надвор од Договорот од Преспа лежи во оној кој што при неговото склучување дал ветување кое што не може да го исполни, а тоа ветување било дека има две третини пратеници кои што ќе го поддржат. Тој што го дал таквото ветување, без разлика дали бил Заев како премиер или министерот за надворешни работи, знаел или требало да знае дека владејачкото мнозинство нема две третини и дека може да биде премногу скапа цената за ова пазарење и условно речено, купување на пратеници. За националните теми кои што можат да се отворат со колегите пратеници Албанци, требало да знаат дека таквите ризици се реални и би биле нивна одговорност. Не може да одговара некој кој што не се договарал за овој процес и да носи одговорност наместо тој кој што ветувал две третини пратеници во моментот кога ги немал - вели Милошоски.

Тој додава дека владеачкото мнозинство е тоа што донело преоптимистичка проценка без да бидат свесни дека некои парламентарни групи ќе си ја зголемуваат нивната цена и ќе наметнуваат нивни барања, без разлика дали е тоа амнестија или измени на Кривичен законик или теми за албанската заедница или лични теми и барања за учество во извршната власт

- Таквата цена е премногу висока и недемократска, но одговорноста лежи во тој што дал ветување повеќе отколку што вредел - додава Милошоски.

Пратеникот дополнува дека  ВМРО-ДПМНЕ ќе добие зачувување на својата позиција пред гласачкото тело со тоа што нема да гласа за уставните измени.

- Во политиката зачувувањето на довербата кон гласачите на секоја партија е еден од највредните принципи и е добивка сама по себе, бидејќи ова не се ниту први ниту последни избори и на секои наредни избори луѓето ќе можат да проценуваат кои партии или политичари држеле до своите ветувања и според тоа да ги оценуваат колку доверба може да имаат во нив или во партијата во иднина - тврди тој.


Можеби ќе ве интересира

ФОКУС НА ДЕНОТ: Заев и Мицкоски се конфронтираа за Договорот од Преспа, СЈО, „крвавиот четврток“

ФОКУС НА ДЕНОТ: Заев и Мицкоски се конфронтираа за Договорот од Преспа, СЈО, „крвавиот четврток“

Мицкоски: Ние сме Македонци како во резерват

Мицкоски: Ние сме Македонци како во резерват

Заев побара Мицкоски да не ги коментира судските пресуди

Заев побара Мицкоски да не ги коментира судските пресуди

Дали Мицкоски ќе ги врати исклучените пратеници во редовите на ВМРО-ДПМНЕ?

Дали Мицкоски ќе ги врати исклучените пратеници во редовите на ВМРО-ДПМНЕ?

МАКЕДОНСКИТЕ УЧИЛИШТА СЕ ПРАЗНАТ: Децата се отпишуваат и со родителите заминуваат во странство

МАКЕДОНСКИТЕ УЧИЛИШТА СЕ ПРАЗНАТ: Децата се отпишуваат и со родителите заминуваат во странство

Заев бара Мицкоски да не го штити криминалот, тој тврди дека не е така

Заев бара Мицкоски да не го штити криминалот, тој тврди дека не е така

Mицкоски очекува витешка дебата со Заев

Mицкоски очекува витешка дебата со Заев

Македонец настрада во пожар во Италија

Македонец настрада во пожар во Италија

Дали Исламската верска заедница го повлекува ултиматумот?

Дали Исламската верска заедница го повлекува ултиматумот?