23 Мај, 2019
0.0592

НА СЕВЕР НЕ СЕ ДИШЕ: Колку ПМ честички има во воздухот?

Објавено во: Македонија 09 Ноември, 2018

Куманово денеска е високо загадено, а нешто помала загаденост имаат скопските општини и Тетово, покажаат податоците од Мерните станици на Министерството за животна средина. 

Дебар, Кичево, Струмица, Кавадарци, се ниско загадени. 

Во Куманово моментално според Мој воздух има 41 ПМ честичка на 100 микограми, а исто ниво е забележано и во Центар. 

Во Тетово има 38 ПМ на 100 микрограми, во Гостивар 36, во Струмица 25, Велес 22. 

На ранг листата на air visual, денеска Скопје е 22 најзагаден град во светот. Пред нас е Сараево на 21 место. 


Прв е Лахоре во Пакистан. 

Скопје деновиве беше на 8 место на листата на најзагадени градови во светот, а минатата недела се позиционираше на високата 6 позиција. 

Македонија е меѓу најзагадените земји на Балканот. Европската агенција за животна средина во извештај за квалитетот на воздухот во Европа за оваа година ги објави и податоците за смртност во апсолутни вредности. Извештајот ги покажува последните официјални податоци за квалитетот на воздухот од повеќе од 2.500 мерни станици, а се однесува на 2015 година. Во Македонија поради загаден воздух имало 3.000 смртни случаи. 

Можеби ќе ве интересира

Богоевски: Благодарам на честа, овие две години да ви служам вам и на нашата држава

Богоевски: Благодарам на честа, овие две години да ви служам вам и на нашата држава

Доколку бил на местото на Крсто Мукоски ќе поднел оставка

Доколку бил на местото на Крсто Мукоски ќе поднел оставка

Фонтаните во централното градско подрачје се чистат и подготвуваат

Фонтаните во централното градско подрачје се чистат и подготвуваат

Јавноста ќе има увид за тоа колку троши Пендаровски

Јавноста ќе има увид за тоа колку троши Пендаровски

Функционер на ВМРО-ДПМНЕ удрил лекар во Прилеп

Функционер на ВМРО-ДПМНЕ удрил лекар во Прилеп

Заев по оставката на Богоевски: Човек што си ја сака земјата до небото

Заев по оставката на Богоевски: Човек што си ја сака земјата до небото

Савески: Павле требаше да знае дека кој со ѓаволот тикви сади...

Савески: Павле требаше да знае дека кој со ѓаволот тикви сади...

Груби: Жал ми е за Богоевски и за неговиот близок член од семејството

Груби: Жал ми е за Богоевски и за неговиот близок член од семејството

Јовески верува дека Интерпол ќе ја објави потерницата за Груевски

Јовески верува дека Интерпол ќе ја објави потерницата за Груевски