06 Февруари, 2023
0.0339

Освен договор за снабдување, ЕСМ треба да понуди и договор за откуп на енергија од фотоволтаици

Објавено во: Мои пари 30 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Корисниците кои истовремено се и производители на електрична енергија, а за кои е одбиена промената на снабдувач од страна на Операторот на дистрибутивниот систем, се веќе регистрирани како самостојни учесници на пазарот на електрична енергија. Како такви, тие не подлежат на Правила за снабдување со електрична енергија каде е дефинирана постапката за промена на снабдувач. За овие корисници важат одредбите од Правила на пазар на електрична енергија при што како самостојни учесници на пазар потребно е да ја регулираат балансната одговорност кај маркет операторот МЕМО.

Регулирање на односите на овие корисници со ЕСМ Продажба може да се случи само доколку се направи договор за снабдување, но и договор за откуп на произведената енергија со ЕСМ Продажба.

По направените консултации, договорено е ЕСМ Продажба да понуди одреден модел за да се надмине ситуацијата со производителите на енергија од фотоволтаични системи.

Можеби ќе ве интересира

Hisense стана глобален лидер на пазарот на телевизори

Hisense стана глобален лидер на пазарот на телевизори

ВО ЈАНУАРИ, РЕКОРДНИ 70 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ВИДЕОЛОТАРИЈА ИМ ИСПЛАТИ НА ИГРАЧИТЕ

ВО ЈАНУАРИ, РЕКОРДНИ 70 МИЛИОНИ ДЕНАРИ ВИДЕОЛОТАРИЈА ИМ ИСПЛАТИ НА ИГРАЧИТЕ

БРАКО ПОЧНА СО ПРОИЗВОДСТВО НА МЕДИЦИНСКИ ПАРАВАНИ СО НОВ ДИЗАЈН

БРАКО ПОЧНА СО ПРОИЗВОДСТВО НА МЕДИЦИНСКИ ПАРАВАНИ СО НОВ ДИЗАЈН

Капиталните инвестиции и кредитниот раст во главен фокус на Стопанска банка АД - Скопје

Капиталните инвестиции и кредитниот раст во главен фокус на Стопанска банка АД - Скопје

Можна соработка на Клиника Жан Митрев со Израел

Можна соработка на Клиника Жан Митрев со Израел

Невена Смилевска, CEE Bankwatch Network: Потребно е да ја поттикнеме енергетската транзиција на домаќинствата за да се намали енергетската сиромаштија

Невена Смилевска, CEE Bankwatch Network: Потребно е да ја поттикнеме енергетската транзиција на домаќинствата за да се намали енергетската сиромаштија

Ковачевски: Компании како Виталиа имаат значајно влијание на растот и развојот на економијата во земјата

Ковачевски: Компании како Виталиа имаат значајно влијание на растот и развојот на економијата во земјата

Како да изградите здрава навика за штедење

Како да изградите здрава навика за штедење

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во февруари досега изнесува 152,34 евра за мегават час

ЕДС Инфо поинт: Просечната цена на струјата на HUPX берзата во февруари досега изнесува 152,34 евра за мегават час