29 Јули, 2021
0.0184

Паднал договор: Задолжителното пензионирање на 64 години, од следната година, тие што продолжиле ќе работат најмногу до јуни

Објавено во: Економија 22 Април, 2021

Не стапи на сила годинава каков што беше планот, но задолжителното пензионирање на 64 години секако ќе важи од 2022 година. До 31 август годинава секој вработен во јавниот сектор може да поднесе барање за продолжување на работниот стаж, а ако поднесе, на работа може да остане најмногу до 30 јуни 2022 година. За ова договор постигнале опозицијата и власта, а од понеделник ќе се бара начин како да се вметне измената која се однесува на датумот до кој тој што ќе го продолжи работниот стаж годинава ќе може да остане на истата работа следната година. Амандмански не може затоа што можноста за амандмани е исцрпена, па најверојатно ќе биде комисиска интервенција. Инаку на измените на Законот за работни односи со кои група пратеници на СДСМ предложија во земјава да се оди во пензија задолжително на 64 години без можност да се пролонгира тоа во јавниот сектор, опозицијата поднесе околу 500 амандмани. Договор да се одблокираат овој и придружни закони кои се менуваат а се поврзани со пензионрањето постигнале впрочем и лидерите Зоран Заев и Христијан Мицкоски на последната средба.  Договорено е законот да се донесе, да важи од следната година, поднесувањето на барање за продолжување да биде до 31.08 годинава, а продолжената работа да трае до 30.06 следната година.

Власта го предложи новиот закон за работни односи во ноември, а планот беше на почетокот на годинава да стапи на сила. Со него беа опфатени околу 10 илјади вработени во јавната администрација, кои треба да заминат во пензија. Законот е блокиран во Собрание, откако опозицијата поднесе 500 амандмани. 

Предлагачите велат дека досега на вработените им беше оставена можност да продолжат работниот однос без притоа да се води сметка дали има потреба од тоа работно место или не. Вработениот доставувал барање и работодавачот морал да му го продолжи работниот однос. Најголем дел од барањата за продолжување на работен однос биле во јавниот сектор.

Инаку за задолжителното пензионирање на 64 години ќе има исклучоци и тоа во јавниот сектор за дефицитарни кадри од областа на здравството и во високото образование, но тоа ќе биде регулирано со други закони. Здравствените работници ќе може да се пензионираат на 67 години, но со претходно оодбрување од директорот на установата каде работи кој ќе утврди дали има потреба. Во високото образование пензионирањето исто така е предвидено на 67 години. Во областите каде имало бенефициран стаж како што е полиција, нема да може да се пролонгира пензионирањето ако се користи можноста пензионирање пред законскиот рок.

Во измените на овој закон се предвидува задолжително пензионирање на 64 години, но, сепак останува можноста жените да се пензионираат и на 62 години, како што е регулирано во Законот за пензиско и инвалидско осигурување.

Според анализите кои ги направиле предлагачите во координација со Министерството за труд и социјална политика, до крајот на 2020 година возрасната граница за пензионирање со 64 години ја достигнуваат околу 6000 лица. Но, како што појаснија, тоа не значи дека согласно предложените законски измени сите тие ќе одат во пензија, бидејќи дел од нив веќе имаат побарано продолжување на работниот однос.

Александра Томиќ

Можеби ќе ве интересира

Блиску сме до просечна плата од 500 евра, тврди Шахпаска

Блиску сме до просечна плата од 500 евра, тврди Шахпаска

Со ребалансот на буџетот ќе има повеќе пари за здравството

Со ребалансот на буџетот ќе има повеќе пари за здравството

Генерали Инвестментс излезе со известување за промена на Депозитарна банка

Генерали Инвестментс излезе со известување за промена на Депозитарна банка

НОВ ЧЛЕН НА НАДЗОРЕН ОДБОР НА НЛБ БАНКА: Андреја Стражишар доби мандат од 4 години

НОВ ЧЛЕН НА НАДЗОРЕН ОДБОР НА НЛБ БАНКА: Андреја Стражишар доби мандат од 4 години

Швеѓаните имаат најдолг работен век во ЕУ

Швеѓаните имаат најдолг работен век во ЕУ

ОЧЕКУВАЊАТА НА ЗФ СРБИЈА СТАНАА РЕАЛНОСТ - директорот се пофали со три години успешна приказна

ОЧЕКУВАЊАТА НА ЗФ СРБИЈА СТАНАА РЕАЛНОСТ - директорот се пофали со три години успешна приказна

МАКЕДОНИЈА ВО ЖОЛТА ФАЗА: ССМ бара работодавците да го заштитат здравјето на работниците

МАКЕДОНИЈА ВО ЖОЛТА ФАЗА: ССМ бара работодавците да го заштитат здравјето на работниците

ПОРАСНАА ЦЕНИТЕ НА ЗЕЈТИНОТ, ПОРАСНА И ПРОФИТОТ НА „КРИСТАЛ“ - за половина година добивка од 609 илјади евра

ПОРАСНАА ЦЕНИТЕ НА ЗЕЈТИНОТ, ПОРАСНА И ПРОФИТОТ НА „КРИСТАЛ“ - за половина година добивка од 609 илјади евра

ИНТЕРВЈУ СВИЛАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: На бизнисот не му требаат совети, туку вмрежување, олеснување на давачките и решителна поддршка од владите

ИНТЕРВЈУ СВИЛАНОВИЌ ЗА ФАКТОР: На бизнисот не му требаат совети, туку вмрежување, олеснување на давачките и решителна поддршка од владите