23 Февруари, 2024
0.0281

СТИГНА ПРВИОТ ПОГОЛЕМ ЦЕХ ОД МОНЕТАРНОТО ЗАТЕГАЊЕ - каматите на новите кредити скокнаа на 4,44 отсто

Објавено во: Финансии 30 Ноември, 2022

Добивај вести на Viber

Стигна првиот позначаен „цех“ од зголемувањето на основната камата на Народна банка на Македонија, која веќе достигна 4,25 отсто, откако пред околу десетина дена НБМ ја зголеми за 0,75 процентни поени. 

Треба да се напомене дека последното најзначајно зголемување на основната камата се случи во ноември, но и претходно имаше серија зголемувања, кои стартуваа од средината на годинава, со цел Народна банка да се справи со високата инфлација во земјава.

Најновите бројки што ги објави НБМ се однесуваат на октомври, и тие говорат дека веќе во октомври, на ниво на целиот банкарски систем во земјава, се зголемиле позначајно каматите на новоодобрените кредити. 

Односно, на крајот на десеттиот месец од годинава, каматите на новоодобрените кредити стигнале до ниво од 4,44 отсто, што е многу значајно зголемување кај оваа категорија во однос на претходниот месец, кога тие биле на ниво од 4,09 отсто, што значи порастот е за 0,35 процентни поени. 

На почетокот на годинава, пак, новоодобрените кредити имале стапка од 3,84 отсто.

Всушност, новоодобрените кредити имаа пониска стапка од вкупните, што низ годините наназад се должеше на фактот што земјава имаше многу ниска каматна стапла на благајничките записи, односно на основната камата, а меѓу банките имаше голема конкуренција за придобивање клиенти.

Додека, пак, во октомври се зголемила и стапката на вкупните кредити, која достигнала 4,40 отсто, од претходните 4,35 проценти.

Н.Н.Ф.

Можеби ќе ве интересира

Фактор анализа: Зошто дивидендата од 900 денари за акција на Комерцијална банка е реална и очекувана?

Фактор анализа: Зошто дивидендата од 900 денари за акција на Комерцијална банка е реална и очекувана?

„НЕ МОЖАМ НА КЕЛНЕР ДА МУ ДАДАМ 3.000 ЕВРА ПЛАТА“: Се случува вистинска катастрофа во Хрватска, угостителите во проблеми

„НЕ МОЖАМ НА КЕЛНЕР ДА МУ ДАДАМ 3.000 ЕВРА ПЛАТА“: Се случува вистинска катастрофа во Хрватска, угостителите во проблеми

ГРЦИТЕ ПРИЗНАА: Одморот ќе поскапи за 20 до 30 отсто, затвораат една од најпознатите плажи

ГРЦИТЕ ПРИЗНАА: Одморот ќе поскапи за 20 до 30 отсто, затвораат една од најпознатите плажи

КОМЕРЦИЈАЛНА ПРВА „ЌЕ ПОВЛЕЧЕ НОГА“ - акционерите тријат раце, еве колкава дивиденда ќе обзнани банката

КОМЕРЦИЈАЛНА ПРВА „ЌЕ ПОВЛЕЧЕ НОГА“ - акционерите тријат раце, еве колкава дивиденда ќе обзнани банката

ФАКТОР ЕКСКЛУЗИВНО: Комерцијална банка со дивиденда од околу 900 денари?

ФАКТОР ЕКСКЛУЗИВНО: Комерцијална банка со дивиденда од околу 900 денари?

СОВЕТНИЦИТЕ ДА ДАДАТ ЕДЕН МЕСЕЧЕН ПАУШАЛ, А ГРАДОНАЧАЛНИЧКАТА ЕДНА МЕСЕЧНА ПЛАТА ЗА ЛЕО: Иницијатива до советниците на град Скопје

СОВЕТНИЦИТЕ ДА ДАДАТ ЕДЕН МЕСЕЧЕН ПАУШАЛ, А ГРАДОНАЧАЛНИЧКАТА ЕДНА МЕСЕЧНА ПЛАТА ЗА ЛЕО: Иницијатива до советниците на град Скопје

ГЕРМАНИЈА ПОВЕЌЕ НЕ Е „ВЕТЕНАТА ЗЕМЈА“: Масовните отпуштања предизвикуваат лоши услови за живот и работа, расте незадоволството на работниците

ГЕРМАНИЈА ПОВЕЌЕ НЕ Е „ВЕТЕНАТА ЗЕМЈА“: Масовните отпуштања предизвикуваат лоши услови за живот и работа, расте незадоволството на работниците

„СЕ НАПЛАЌААТ ПОБАРУВАЊА ПРАСТАРИ НА КОИ ТЕЧАТ ЛИХВАРСКИ КАМАТИ, АМА ФАРАОНИТЕ НЕ СЕ ДАВААТ“: Глигорова повторно во нејзин стил за присилната налата

„СЕ НАПЛАЌААТ ПОБАРУВАЊА ПРАСТАРИ НА КОИ ТЕЧАТ ЛИХВАРСКИ КАМАТИ, АМА ФАРАОНИТЕ НЕ СЕ ДАВААТ“: Глигорова повторно во нејзин стил за присилната налата

ВЕЌЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ЛЕТНАТА СЕЗОНА ВО РЕГИОНОТ: Собарките, келнерите и готвачите можат да заработат и до 2.500 евра!

ВЕЌЕ БАРААТ РАБОТНИЦИ ЗА ЛЕТНАТА СЕЗОНА ВО РЕГИОНОТ: Собарките, келнерите и готвачите можат да заработат и до 2.500 евра!