29 Ноември, 2021
0.0202

СТРУШКА КОМПАНИЈА Е ДОБИТНИК НА ГОДИНАТА: Доби државен тендер вреден над 23 милиони евра

Објавено во: Економија 19 Октомври, 2021

Струшката компанија Илинден е добитникот на годината. 

Од државата доби тендер вреден над 23 милиони евра, најголем што некогаш го добила во земјава и покрај тоа што во јавните набавки низ годините веќе имала свои договори. Имено Јавното претпријатие за државни патишта објави дека склучила договор со Трговското друштво за градежништво производство, трговија и услуги Илинден АД Струга за Изградба на регионалниот пат Р2246 на делницата од Извор до Гарски мост. Вреден е 23,7 милиони евра, а е во траење од 48 месеци и е објавен на 14 октомври годинава откако бил склучен на 8 октомври.  

Анализа на договорите со оваа компанија покажуваат дека само два дена претходно Јавното претпријатие за одржување и заштита на магистралните и регионалните патишта – Скопје објавило дека склучило договор со Илинден АД вреден речиси шест милиони евра за набавка на работи – изведување на патиша од инвестиционо одржување во времетраење од две години. Инаку овој договор бил склучен во април годинава. Тоа е трет најголем тендер за оваа фирма од 2008 година наваму, додека изградбата на регионалниот пат од Извор до Гарски мост е апсолутно највердната набавка. Втор најголем тендер со струшки Илинден од 2008 година наваму е склучен лани во април. Вредна е 8,5 милиони евра и повторно ја склучило  Јавното претпријатие за одржување и заштита на магистралните и регионалните патишта – Скопје.

Инаку оваа фирма се провлекува низ државните тендери и претходно но најмногу во псоледните три години. Сепак претходно повеќе била ангажирана од општините Охрид и Струга.

Со Јавното претпријатие за државни патишта сега директорува Ејуп Рустеми, поранешниот директор на Македонски пошти.

А.Т.

Можеби ќе ве интересира

Кире Наумов е реименуван за главен извршен директор на Развојна банка

Кире Наумов е реименуван за главен извршен директор на Развојна банка

Германија ја има најголемата инфлација по скоро три децении

Германија ја има најголемата инфлација по скоро три децении

Работници, очекувајте исплата на К-15

Работници, очекувајте исплата на К-15

СОСТОЈБАТА СО СТРУЈАТА Е АЛАРМАНТНА, ЦЕНИТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА ПЕТ ДО СЕДУМ ПАТИ - комората бара државата да го зголеми домашното производство

СОСТОЈБАТА СО СТРУЈАТА Е АЛАРМАНТНА, ЦЕНИТЕ ЗГОЛЕМЕНИ ЗА ПЕТ ДО СЕДУМ ПАТИ - комората бара државата да го зголеми домашното производство

Поевтинување на бензините, цената на дизелот останува иста

Поевтинување на бензините, цената на дизелот останува иста

Опозицијата со реакција: Интервентниот фонд е наш амандман прифатен од власта

Опозицијата со реакција: Интервентниот фонд е наш амандман прифатен од власта

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

КАКО СО „МАЛАТА“ ТАЊА СОЗДАВАМЕ „ГОЛЕМ БИЗНИС ПАЗАР“

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

Враќање на отпишаните: Kако ТЕЦ „Неготино“ од ладна резерва стана златна резерва?

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година

ЕСМ ќе купува милион тони јаглен до крајот на следната година